Jövő héten alakul meg az új iraki kormány

Az Iszlám Állam Irakban és Levantéban (ISIL) nevű terrorcsoport iraki hódításai nemcsak a külföldi támogatóknak és a harcedzett militánsoknak köszönhető, hanem bizony az iraki belpolitikai megosztottságnak és a hatalmas ellentéteknek is. Igencsak rossz időpontban alakul meg az új iraki kormány, amelyik egyelőre kevés támogatást élvez.  

Ezen a héten az iraki elnöki hivatal felszólította a parlamentet, hogy jövő hét elején üljön össze a kormányalakítási folyamat felgyorsítása érdekében. A képviselők tanácsa az elnöki rendelet szerint július 1-jén tartja majd az alakuló ülését, amelyen a törvényhozásba áprilisban megválasztott 328 honatya legidősebbike elnököl majd.

A parlamentnek harminc napja lesz az elnök kinevezésére, azután 15 napon belül kell kormányfőt választania. A Núri al-Máliki szoros szövetségesének számító Hudair al-Huzái alelnök  egy közleményében leszögezte: az elnökség elkötelezett az országban zajló politikai folyamat demokratikus útja, valamint a folyamat alkotmány szerinti ütemezése mellett. A síita iraki miniszterelnök elutasította azt a főleg szunnita politikusok és vallási vezetők általi felhívást, hogy sürgősséggel alakuljon meg egy nemzeti egységkormány.

Ezt Máliki “az alkotmány elleni puccsnak” minősítette, ugyanakkor bejelentette, hogy új kormányt akar alakítani. Amír al-Kanáni tekintélyes síita képviselő – Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok mozgalmának tagja – Máliki kijelentéseit Szaddám Huszein volt iraki diktátor szavaihoz hasonlította. 

Muktada asz-Szadr korántsem ismeretlen az iraki belpolitikai életben. Az éveken át tartó amerikai katonai jelenlét alatt sokáig a befolyásos hitszónok által vezetett 60 ezer fős Mahdi Hadserege nevű szervezet volt az amerikai haderő legjelentősebb ellensége. A Bagdad síiták lakta, Szadrváros nevű negyedéért 2008 elején folytatott harcok után azonban a hitszónok feloszlatta a sereget, és politikai mozgalmat alapított. Ő maga háttérbe vonult, és a vallás tanulmányozásának szentelte idejét, idén februárban pedig bejelentette, hogy teljesen visszavonul a politikától. Befolyása ennek ellenére még mindig jelentős Irakban, s legutóbb pedig élesen bírálta az Egyesült Államokat, s felszólította, hogy ne térjen vissza Irakba.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez