Aláírták az új költségvetési tervet Egyiptomban: Drágább lesz az üzemanyag

Hosszú viták és egyeztetések után Fattah el-Szíszi elfogadta a legújabb költségvetési tervet. Ebben nem kis célt tűzött ki maga elé az egyiptomi kormány, minthogy a költségvetési hiány ne legyen több a GDP 10 százalékánál. Azonban ennek is megvan az ára: az elkövetkezendő hetekben jelentősen fog drágulni az üzemanyag és az áram az észak-afrikai országban. 

Vasárnap este Fattah el-Szíszi egyiptomi elnök ratifikálta a 2014/2015-re szóló új költségvetési tervet. Ezen időszak alatt azt a feladatot tűzték ki, hogy a költségvetési deficit a GDP 10 százalékát tegye ki, ami körülbelül 30 milliárd dollárt jelent. Ez azért fontos, mert az egyiptomi államfő eddig nem volt hajlandó azt aláírni, több költségvetési-tervezet is kukában végezte: az egyikben például az volt, hogy az észak-afrikai ország költségvetésének deficitje akár a GDP 15 százalékát is kiteheti.

Ezen a héten jár le a 2013/2014-es költségvetési év, amelyben a hiány elérte a GDP 12%-át, vagyis körülbelül 33 milliárd dollárt. Kairó szerint ennek egyik oka a nagyon rossz és komplex adórendszer, ezért teljes változáson megy át az ÁFA. Ám a legdurvább és a legkockázatosabb változások az energiaárakban lesznek.

Ugyanis drágulni fog az üzemanyag és az elektromos áram. Kairó csökkenteni fogja az állami támogatás nagyságát a legtöbb üzemanyagfajtában. A kormány szerint erre azért van szükség, mert gyakorlatilag ez fogyasztja el az állami támogatások egynegyedét. Ennek már látható néhány jele: a 92-es és a 80-as oktánszámú benzin, valamint a dízel ára literenként a duplájára emelkedett: 0,5-ről 1 egyiptomi fontra. ( 1 dollár körülbelül 7,15 egyiptomi font). 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez