Bordeaux Ninghszia ellen- kínai borászok keservei

Kína, Peking –  Az Európai Unió jelentős összegekkel támogatja a borászatot, és ezért a kínai borok komoly hátrányba kerülhetnek a hazai piacon- jelentette ki a Kínai Borászok Egyesületének főtitkára. Elmondta, hogy panasszal fordultak a kínai kormányhoz, mert szerintük az európai borok a támogatással jogtalan előnyhöz jutnak a piacon.

  Azt nem közölte a felháborodott kínai borász, hogy a külföldi borokat 48%-os importvám terheli Kínában. Így kerülhetett sor tavaly arra a történelmi találkozóra, amely a kínai borok meglepő győzelmével végződött. Francia és kínai szakértők ízlelték a nedűket, melyek Bordeaux-ból illetve a kínai Ninghszia tartományból származtak. Ez a többnyire muzulmán kínaiak által lakott tartomány adja a legfinomabb borokat a Mennyei Birodalom területén. A vetélkedő a francia borok csúfos kudarcával végződött.
  A kínai borászok történelmi győzelmet ünnepeltek, de a franciák elkezdtek töprengeni a vereség okán. Kiderült, hogy azonos árfekvésű borokat hasonlítottak össze. A kínai borok mind a csúcs kategóriát képviselték, de a franciák egyáltalán nem! Miért? Mert a 48%-os importvám miatt a közép kategóriás francia borok versenyeztek a kínai csúcs kategóriával! Így már nem annyira megalázó a fájdalmas vereség Franciaország számára!
  De a kínai konkurencia így is megjelent: Kína ma a világ ötödik legnagyobb bort előállító országa! A hazai piacon 80%-ban már a hazai borok fogynak. Ráadásul, míg az Európai Unió területén egyre csökkennek a szőlő gazdaságok, Kínában ezek- az USA-hoz hasonlóan egyre csak növekednek!
  Tavaly 17 millió hektoliter volt Kína borfogyasztása, az előző évben csak 15 millió. Az Európai Unió  országai tavaly kb. 1 milliárd euro értékben szállítottak bort és tömény szeszt Kínába. Óriási tétje van tehát a Bordeaux- Ninghszia borvetélkedőnek, mert a kínai fél nemcsak a saját piacán akarja megszorítani az európaiakat, de ki akar törni a világpiacra is, és el akarja érni, hogy a Ninghszia név ugyanolyan jól csengjen, mint a Bordeaux a borok nemzetközi piacán.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez