A tilalom ellenére befejezik a három elkezdett nukleáris reaktort Japánban

Japán, Tokió – Ezt az ipari miniszter jelentette be. Közölte, hogy nem vonják vissza a már kiadott  engedélyeket. Ha felépül a három atomerőmű, akkor az új felügyeleti szerv szigorúan megvizsgálja azt, hogy nem veszélyesek – e. Pénteken jelentette be a japán kormány, hogy 2030-ig felszámolják a nukleáris ipart a szigetországban.

  Japánban a fukusimai katasztrófa előtt az elektromos áram kb. 30%-a származott az atomerőművekből. Akkor még az volt a terv, hogy ez a részesedés 53%-ra emelkedik. Ezt azzal indokolták Tokióban, hogy így növekszik az ország energiabiztonság,a hiszen kevésbé függ a behozataltól.
  A Jomiuri Simbun című lap viszont hétvégi kiadásában azt írta, hogy a kormánynak előbb tervet kellett volna kidolgoznia a nem nukleáris energiarendszerre, és csak ezután lett volna szabad közölni, hogy 2030-ig megszűnik az atomenergia Japánban. Az Aszahi Simbun szerint viszont az atomenergia teljesen elveszítette a közvélemény támogatását, és ezért a kormány helyesen határozott a betiltás mellett. Eddig Japánon kívül Németország és Svájc döntött úgy, hogy néhány éven belül megszünteti a nukleáris erőműveket az országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez