Robbanásveszély az izraeli tizenévesek meggyilkolása miatt

A Hamasz meg fog fizetni ezért – mondta Netanjahu kormányfő az izraeli biztonsági kabinet esti ülésén. A testületet azután hívták össze, hogy egy gödörben rábukkantak a több mint két hete eltűnt három fiú holttestére Hebron közelében, Halhul mellett. A Hamasz szóvivője szerint Izrael a pokol kapuit nyitja ki, ha háborút indít ellenük. 

Június 12-én veszett nyoma a 16 éves Naftali Frenkelnek és Gilad Shaar-nak, illetve a 19 éves Eyal Yifrach-nak, amikor Hebron közelében autóstoppal hazafelé tartottak egy vallási iskolából. Egyikük felhívta a rendőrséget, és azt suttogta a telefonba, hogy elrabolták őket, de a rendőrök a hívást beugratásnak gondolták, és órákkal később kezdték csak keresni a fiatalokat. Netanjahu miniszterelnök akkor azt mondta: a Hamasz rabolta el őket. A vádat a palesztin fegyveres csoport tagadta.

A holttesteket mindössze 10 perces autóútra találták meg attól a helytől, ahol utóljára látták a tizenéveseket. A Ciszjordánia déli részét Jeruzsálemmel összekötő forgalmas 60-as út egyik mellékútja mentén, melynek környékén már az első napokban is kutatott utánuk az izraeli hadsereg. Az elmúlt két és fél hétben házról házra fésültek át településeket, több száz palesztint őrizetbe vettek, ötöt pedig megöltek az összecsapásokban.

A biztonsági kabinet ülésén Netanjahu kormányfő azt mondta: a három fiatalt “vadállatok rabolták el és gyilkolták meg hidegvérrel”, és “a Hamasz megfizet ezért”. A palesztin mozgalom szóvivője, Szemi Abu Zuhri azt nyilatkozta az AFP hírügynökségnek, hogy bármilyen akció, amelyet a Hamasz megbüntetésére indít Izrael, “a pokol kapuit fogja megnyitni”. Facebook-oldalán pedig azt írta, hogy “A megszállás a felelős az erőszak fokozódásáért.”

Az izraeli titkosszolgálat, a Sin Bét szóvivője már korábban nyilvánosságra hozta két fő gyanúsítottjuk nevét, és hogy mindketten a “Hamasz emberei”. Most folytatják a kutatást azok után, akiknek bármi módon közük van az ügyhöz. Az éjjel az izraeli védelmi erők felrobbantották az egyik gyanúsított házát. Azt mondták: attól tartottak, hogy a férfi otthon van, és tüzet nyithat rájuk. A romok között fegyvereket kerestek.   

Az izraeli biztonsági erők blokád alá vonták az utakat és egész körzeteket zártak le Halhul környékén – jelentette a BBC. A gazdasági miniszter, Naftali Bennett azt írta Facebook oldalán, hogy “A gyerekgyilkosoknak és azoknak, akik irányítják őket, nem lehet megbocsátani. A tetteknek van most itt az idejük, nem a szavaknak.”

Simon Peresz elnök azt mondta: “az egész nemzet mély gyászban van. De a mély szomorúság közepette eltökéltek maradunk arra, hogy keményen megbüntessük a bűnöző terroristákat”.

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmud Abbasz rendkívüli ülésre hívta össze a palesztin vezetőket. Ő egyébként korábban jelezte, hogy együttműködnek Izraellel a keresésben. 

A történtek tovább növelik a feszültséget Izrael és a palesztinok között. Netanjahu azt mondta: az eset a Hamasz és Mahmud Abbasz palesztin elnök Fatah mozgalma közötti “partnerség” következménye. A két palesztin szervezet több éves megosztottság után áprilisban megbékélési egyezséget kötött egymással, és a minap egységkormányt is alakított.

Az ENSZ főtitkára mindkét oldalt önmérsékletre szólította fel: arra, hogy tartózkodjanak minden olyan akciótól, amely tovább rontana a rendkívül feszült helyzeten.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez