Két kínai telefontársaság nemzetbiztonsági kockázatot jelent Amerikának

Kína, Egyesült Államok – Ezt állapította meg a washingtoni kongresszus hírszerzési bizottsága, amely csaknem egy évig vizsgálódott az ügyben. A Huawei és ZTE kínai óriáscégek ezer szállal kötődnek az államhoz, és ezért nem kaphatnak szerepet az Egyesült Államokban- foglalja össze a döntést a hatvan oldalas jelentés.

 A két kínai telefontársaság természetesen a függetlenségét bizonygatja. A Huawei társaság alelnöke az afp hírügynökségnek adott rövid nyilatkozatban igyekezett cáfolni azt, hogy a kínai államnak bármilyen szerepe lenne az ő üzleti tevékenységükben. A Huawei társaságot, amely a telefonok és a számítógépek piacán egyaránt jelen van csaknem 150 országban, nem tekintik nemzetbiztonsági kockázatnak- hangsúlyozza a kínai cég alelnöke, aki egyébként amerikai. Persze azt nem említette meg, hogy a Huawei alapító elnöke a kínai hadseregben szolgált ezredesként. A kiváló hadmérnök csinált világcéget a Huawei- ből, amely Európában, így Magyarországon is jelen van.
  A kínai kommentárok szerint képmutatás az amerikai kongresszus hírszerzési bizottságának véleménye, hiszen a nagy amerikai cégeket is ezer szál fűzi az Egyesült Államok hadseregéhez. Pekingben úgy vélik, hogy a kínai cégekkel szembeni gyanakvás része az elnökválasztási harcnak és a hullámai elcsitulnak majd. De finoman arra is emlékeztetnek, hogy a kérdést fel lehet tenni fordítva is: vajon a Kínában működő amerikai óriáscégek nem jelentenek-e nemzetbiztonsági kockázatot Peking számára?!

(Visited 1 times, 1 visits today)

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Pers7ze nem a biztonságról szol, mert ugye mindenki tudja hogy ilyen fajta kémkedést amerika szokkot csinálni. Ez inkább üzlet, ha kiszorítják a kinai termékeket jöhet az amerikai és így már is tudnak kémkedni az amcsik. Ugye Amerikának volt is már hasonló kémkedési botránya, tehát ök meg is tették és ez tény, bizonyitani is lehet és ezért ki is tiltottak termékeket. De az amcsik még semmit sem tudtak fel mutatni ez ügyben hogy két cég kémkedne.

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez