Kína négy év múlva megelőzi Amerikát és a világ első számú gazdasága lesz

Kína, Egyesült Államok – Ezt jósolja az OECD, mely szerint az év végén Kína gazdasági teljesítménye nagyobb lesz, mint az egész eurózónáé összesítve. Négy év múlva pedig Kína megelőzi az Egyesült Államokat is. Mindez persze csak abszolút értékben igaz. Az egy főre jutó kínai nemzeti jövedelem még 2060-ban is csak a hatvan százalékra lesz az amerikainak.

Az OECD szerint a világ gazdasága a következő évtizedekben átlagosan 3%-kal nő majd, természetesen nagy regionális különbségekkel. Kína és India ennél sokkal gyorsabban, a fejlettebb országok jóval lassabban növekedhetnek. Így a két ázsiai óriás gazdasági összteljesítménye már 2025-ben nagyobb lesz, mint az USA, Kanada, Németország, Nagy Britannia, Franciaország, Olaszország és Japán GDP-je összeadva!
Mindebből az is következik, hogy várhatóan nehezebb lesz megtalálni az egyensúlyi állapotot a különböző régiók érdekei között, mint korábban. Azok az ellentmondások, melyek a 2007-es nagy válsághoz vezettek, továbbra is fennmaradnak-figyelmeztet a Párizsban működő OECD jelentése, mely szerint Kína már négy éven belül utolérheti és megelőzheti az Egyesült Államokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez