Az ISIS támadásaira készül Libanon. És benne az Hezbollah

Libanonban attól tartanak, hogy az ország lesz az Iraki és Levantei Iszlám Állam következő célpontja Szíria és Irak után. Úgy gondolják: mg akarja vetni a lábát a feketébe öltözött hadsereg Libanonban is, ahol a palesztin menekülttáborokban már vannak is támogatói – írja egy bejrúti lap.

A Daily Star által megkérdezett magasrangú biztonsági forrás borúlátó volt: azt mondta, máris kézzel fogható az öngyilkos merényletek esélye. A rendőrség nem egy ilyent hiúsított meg az utóbbi napokban, néhányat viszont nem tudott időben megállítani. A hangsúlyt a megelőzésre teszik, és a lehetséges kár minimalizálására. Összehangolja a munkáját az összes biztonsági erő, hogy Libanon ne essen a bombatámadások csapdájába. Már megvan a listájuk az ISIS által kiszemelt célpontokról. Ebben főleg katonai, rendőri és a Hezbollahhoz köthető helyek szerepelnek, de lakónegyedek is: vélhetően félelem- és zavarkeltés céljából – mondta.

A szíriai hadsereg és a szaúdi biztonsági erők együttműködnek a megelőzésben a libanoniakkal: a szaúdiak azért érkeztek, hogy a Duroy hotelnél történt hétvégi robbanás szálait felgöngyölítsék.

A biztonsági szakértő szerint az ISIS már beszivárgott a libanoni palesztin táborokba. Amelyekben a Fatah több tagját is megölték a közelmúltban, amiért együttműködtek a libanoni katonai elhárítással. Közben Libanon együttesen próbálja megelőzni a Palesztin Hatósággal, hogy a palesztin táborokat elfoglalják a terroristák.

A legnagyobb fejfájást a Jund al-Sham szervezet jelenti a biztonsági hatóságoknak az Ain al-Hilwe táborban. Ennek több mint 200 szélsőséges harcosa közvetlen kapcsolatban áll az ISIS-szel, és regionális vezető szerepre tör a térség szélsőséges mozgalmai között. Ugyanakkor a tábor legnagyobb fegyveres ereje a Fatah, több mint 650 harcossal. Ők  a Palesztin Hatóság irányításával segítenek kiszűrni a szélsőséges elemeket a táborokban. A palesztin menekültek jövőjét féltik tőlük.

Közben a Hezbollah biztonsági parancsnoki központja is szorosan figyel minden, az ellenőrzése alatt álló területet, különösen Bejrút déli külvárosait a ramadán idején. Attól tart, hogy a nagyobb összejövetelek célpontok lehetnek, akár a mecsetekben, akár a vendéglőkben. Mozgó ellenőrző pontokkal és kamerákkal próbálja ezt kivédeni. És a legveszélyeztetettebb területeken közvetlen kapcsolatban áll a libanoni belbiztonsági erőkkel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez