9 hónap börtön és 3 millió forint: elítélték az első asszonyverőt Libanonban

Megszületett az első ítélet Libanonban az áprilisban elfogadott új, családon belüli erőszakot szankcionáló törvény alapján. Háromnegyed év börtönt és 20 millió libanoni font pénzbírságot szabott ki egy bíróság egy férfira 22 éves felesége bántalmazásáért.

A Kafa nevű nőjogi csoport enyhének találja az ítélet. Azt kifogásolják, hogy verés, és nem gyilkossági kísérlet volt a vád – mondta képviselőjük az AFP-nek. A 22 éves Tamara Harisszit ugyanis a férje három órán át ütlegelte, miután védekezésre képtelenné tette azzal, hogy összekötözte a lábait és eltörte az ujjait. Lelocsolta alkohollal, és megpróbálta felgyújtani, mielőtt elhagyta a házat. És távozása előtt még odaszólt neki, hogy megöli, ha visszatér.

Az asszony még nem tudja, hogy fellebbez-e súlyosbításért. Azt mondta a bejrúti Daily Star-nak, hogy szerinte ez jó ítélet, figyelembe véve, hogy Libanonban hozták. És hogy először marasztaltak el bárkit is az országban családon belüli erőszakért.

Tamara Harisszi most vallási bíróságot keres: szeretne elválni. A jogvédők szerint ez még hosszú harc lesz. Libanon ugyan a Közel-Kelet egyik legliberálisabb országa, de sok törvény még mindig hátrányos helyzetbe hozza a nőket. A családon belüli erőszakot is csak kevés asszony jelenti: a többség fél attól, hogy őt ítéli el a történtekért a közvélemény. Még a rendőrök közül is sokan azt tanácsolják a bántalmazott nőknek, hogy menjenek szépen haza a férjükhöz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez