Korai karácsonyi ajándék- Sikeres észak-koreai kísérlet interkontinentális ballisztikus rakétával

Észak-Korea, Phenjan – Helyi idő szerint 9 óra 51- kor/európai idő szerint 0 óra 51/ Észak-Korea sikeres kísérletet hajtott végre a Kwangmyonsong-3 rakétával és Föld körüli pályára juttatott egy műholdat. A hírt megerősítette az amerikai légvédelem is. Az Egyesült Államok és Japán az ENSZ biztonsági tanácsának sürgős összehívását kérte.

A BT tiltja Észak-Koreának a nukleáris és rakéta kísérleteket. Kína sajnálkozását fejezte ki az ügyben. Észak-Korea televíziójában nemzeti díszbe öltözött bemondónő közölte a hírt: az ország végrehajtotta első sikeres kísérletét egy interkontinentális rakétával. Ezek a rakéták 6-9 ezer kilométeres hatótávolsággal rendelkeznek, tehát elvben elérhetik a Hawai szigeteket is. Észak-Korea eddig három sikertelen kísérletet hajtott végre ezzel a rakétával. A legutóbbi kudarc áprilisban volt, amikor így kívánták megünnepelni a rendszer alapítójának, Kim Ír Szennek a századik születésnapját. Most a dinasztia második uralkodójának, Kim Dzsong Ilnek az első halálozási évfordulóján sikerrel jártak. Szakértők szerint mindez még nem jelenti azt, hogy Észak-Korea képes lenne interkontinentális rakétákkal nukleáris fegyvereket célba juttatni.
          De a térség országai aggódnak: Japán közölte, hogy lelövi a rakétát, ha az az ország területét fenyegeti. Most azt jelezték a japán hatóságok, hogy 12 perccel a kilövés után elhaladt Okinawa felett az észak-koreai rakéta. Dél-Korea provokációról beszél és sürgeti az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy hozzon olyan szankciókat, mint Irán ellen. Kína is arra intette szövetségesét, hogy tartsa be a Biztonsági Tanács tiltó határozatát és halassza el a kísérletet. Miután Észak-Korea mégis végrehajtotta a rakéta kísérletet, Peking a sajnálkozását fejezte ki. A Biztonsági Tanács ma konzultációkat tart az észak-koreai rakéta ügyében és akkor kiderülhet, hogy Kína, mint Észak-Korea utolsó szövetségese hajlandó-e újabb szankciókra a sikeres rakétakísérlet és a növekvő észak-koreai fenyegetés miatt?…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez