Küszöbön a független Kurdisztán?

Napról napra egyre nagyobb az esélye egy önálló Kurdisztán létrejöttének. Az iraki kurdok, kihasználva az arab országban tomboló káoszt, nemcsak megnövelték az általuk ellenőrzött területek nagyságát, hanem külföldi támogatókra is szert tettek, mégpedig Izrael személyében. Most pedig már a közelgő függetlenségi népszavazásról döntenek a helyi parlamentben.

Maszúd Barzáni, az észak-iraki kurd autonóm terület elnöke arra kérte csütörtökön a helyi parlamentet, hogy készítsen elő egy Kurdisztán függetlenségének tárgyában döntő népszavazást. A Kurdisztáni Demokratikus Párt (KDP) külügyi megbízottja a kurd törvényhozás ülését követően kijelentette, hogy a parlament egyetértett az elnök döntésével és felállított egy független választási bizottságot, amelynek célja megszervezni a referendum időpontját és módját.

Hemin Havrami kitért arra is, hogy a népszavazás érinteni fog olyan területeket is, amelyek hovatartozása vita tárgyát képezi az erbíli és a bagdadi vezetés között. A képviselő példaként említette a kőolajban gazdag észak-iraki várost, Kirkukot, ahova azután vonultak be a kurd biztonsági erők, hogy az iraki haderő elmenekült onnan. A Bagdadtól északra, kőolajban gazdag területen fekvő város stratégiailag fontos. Kirkuk ugyan nem képezi Kurdisztán részét, de a kurdok igényt tartanak rá.

“Irak ideje lejárt. A 111 tagú kurd törvényhozásban 110-en voltak jelen ezen a történelmi napon, és mindannyian üdvözölték a függetlenségi népszavazásról szóló javaslatot. Ez egyértelműen Núri al-Máliki kormányfőnek a csődje és mi kurdok már 1050 kilométer hosszú közös határunk van az Iszlám Állammal, miközben az iraki kormányerőkkel alig 15 kilométeres.” – nyilatkozta a külügyi megbízott. 

A KDP politikusa azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok, Irán és Törökország is ellenzi a kurd függetlenséget, így foglalt állást: “A kurd önrendelkezési jogról itt a parlamentben döntenek, nem pedig Ankarában, Teheránban vagy Washingtonban. Erbíl üzenete az, hogy Kurdisztán hozzá fog járulni a régió stabilitásához. Aki ezt nem fogadja el, az lényegében a Moszulban, Tikrítben és más régiókban uralkodó káoszra teszi le a voksát.” – tette hozzá.

A kurd térségi parlament épülete előtt a függetlenséget támogatók tartottak demonstrációkat: “Amadíjából jöttünk, hogy jelenlétünkkel támogassuk Maszúd Barzáni bejelentését a kurd államról. Támogatjuk szívünkkel és pénzünkkel, mert Bagdaddal együtt tartani a továbbiakban lehetetlen. Egyszer velünk vannak, máskor pedig ellenünk. – mondta egy kurd férfi, Ahmed Amidi.” 

Közben Núri-al Máliki iraki miniszterelnök hangsúlyozta, hogy nem tűri meg Irak szétesését. Irak demokratikus és szövetségi állam. A kurdok által elfoglalt Kirkuk városa felett az iraki kormánynak vissza kell vennie az ellenőrzést. Azt is hangoztatta, senkinek sem szabad megengedi, hogy „kihasználja” az Iszlám Állam Irakban és Levantéban (ISIL) terrorista szervezet előretörése nyomán kialakult helyzetet.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez