Letartóztatták az amerikai tinilányt, aki terrorista szerelméhez akart kiutazni

Legutóbbi alkalommal a két osztrák tinilány története járta be a világsajtót, akik a Szíriában harcoló terroristákhoz akartak csatlakozni, most pedig egy amerikai tinilány letartótatása borzolja a kedélyeket az Egyesült Államokban. Az amerikai hatóságok még az utolsó pillanatban akadályozták meg, hogy a lány elutazzon a Közel-Keletre, aki állítása szerint a terrorista szerelmével akart együtt harcolni a régióban.   

A 19 éves amerikai állampolgárságú, coloradói lányt Shannon Maureen Conley-t éppen akkor tartóztatta le az FBI Detroitban, amikor fel akart szállni egy Törökországba tartó gépre. Több hónapnyi nyomozás után kiderült ugyanis, hogy a lány csatlakozni akart az Iszlám Állam Irakban és Levantéban (ISIL). Ennek oka pedig nem a “nemzetközi dzsihád terjesztése”, vagy a szíriai kormány elleni harc volt: a lány ugyanis – az interneten keresztül – beleszeretett egy terroristába.

A Denver Post úgy tudja, a lány denveri otthonából váltott üzeneteket a dokumentumokban, s egyszerűen csak “Y.M.”-ként emlegetett férfivel. Soha nem találkozott vele, állítólag még a közösségi oldalon feltett fénykép sem biztos, hogy a férfit ábrázolja. Szülei és a szövetségi nyomozók hónapokon keresztül próbálták megakadályozni tervében, hogy a Közel-Keletre utazzon és a terroristákhoz csatlakozzon. A szülők a nyomozóknak elmondták: Conley azt hitte, hogy muszlimként fiatalon kell férjhez mennie, és hogy csak erőszakosan támogathatja az iszlámot, a vallásról pedig az interneten keresztül szerezte az információit.

A lány pedig folyamatosan képezte magát, még a U.S. Army Explorers nevű ifjúsági szervezethez is csatlakozott, hogy megismerkedjen a fegyverforgatás és a különböző harcászati taktikák rejtelmeivel. Ha bizonyítani tudják, hogy Conley anyagilag is támogatta az ISIL-t, akár 15 év börtönre is ítélhetik, vagy 250 ezer dollárra büntethetik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez