Kína szilárdan tartja első helyét a világ autópiacán

Kína, Peking –  Ezt állapítja meg büszkén a Kínai Autógyártók Szövetségének jelentése, melyet pénteken tettek közzé. Kína mind az autók gyártásában, mind pedig az autók eladásában megelőzte az Egyesült Államokat még 2009-ben.

Immár negyedik éve mi vagyunk az elsők!- közli a pekingi jelentés. Ha közelebbről megvizsgáljuk a számokat, akkor kiderül, hogy büszkeségre kevés oka van a kínai autóiparnak, mert a növekedés üteme messze elmarad a korábbitól.
Mit jeleznek a számok? Tavaly Kínában 19,3 millió autót adtak el, ez valóban csúcs. De mindössze 4,33%-kal több mint a megelőző évben. Korábban mindig 10% felett volt a növekedés mutatója. Ugyanez a helyzet a gyártás terén is:19,7 millió autót állítottak elő tavaly Kínában, ez is rekord. De mindössze 4,6% a növekedés! Ez persze részben azzal magyarázható, hogy Kína egyes nagyvárosaiban korlátozzák az új autók eladását: Peking, Sanghaj vagy Kanton lakói nem akkor jutnak új kocsihoz, amikor pénzük van rá, hanem akkor, amikor szerencse istenasszony rájuk mosolyog. A vásárlókat ugyanis kisorsolják és évente csak egy töredékük juthat új autóhoz. Az ok meglehetősen egyszerű: a nagyvárosokban elég nehéz már most is levegőt venni. Ha betartanák a nemzetközi normákat, akkor sok kínai nagyvárosban szinte állandóan szmogriadó lenne…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez