Japán hatalmas értékpapír vásárlásra készül külföldön-akár nálunk is

Japán, Tokió –  Ezt jelentette be Abe Sinzo kormányfő. 558 milliárd dollárról van szó, amely hatalmas összeg. A Nomura nemzetközi bróker cég szakértője szerint, lehet, hogy ennek a kétszeresét is kész elkölteni a japán kormány, hogy ezzel elérje célját: megakadályozni a recessziót a távol-keleti szigetországban.

Abe Sinzo kormányfő azt is elmondta, hogy a Nemzeti Bank élére olyan új vezetőt szeretne, aki” merész és határozott “, ugyanakkor támogatja a kormány elképzeléseit a recesszió elleni küzdelemben. A miniszterelnök nyomására már 1-ről 2%-ra emelte inflációs előrejelzését a Nemzeti Bank. Japán deflációval küzd, ezért az infláció felpörgetését fontos eszköznek tekinti a kormány a recesszió elleni harcban.
Amerikában máris üdvözölték a tervet, hiszen ez azt jelenti, hogy Japán jelentős értékben vásárol majd amerikai kincstárjegyeket is. Bernanke amerikai jegybank elnök számára komoly támogatást jelentene a japán vásárlás, hiszen így alacsonyan lehetne tartani a kamatlábat és az Egyesült Államok könnyebben el tudná kerülni a pénzügyi szakadékot, mely a költségvetését fenyegeti. Nincs kizárva, hogy Japán magyar államkötvényeket is vásárol ebből a hatalmas összegből, ez pedig kedvezően hathat a magyar gazdaság pénzügyi egyensúlyára is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez