Kiutasították az egyik amerikai államtitkárt Bahreinből

Bahreinben még három év után sem csitult a helyzet, dacára annak, hogy Szaúd-Arábia és a többi Perzsa-öböl menti monarchia megszállta a kis országot, hogy ezáltal elejét vegyék a szunnita uralkodóház bukásának. Ezért a kormány és a hatóságok keményen fellépnek minden olyan tüntető vagy bíráló hang ellen, amely veszélyt jelent a monarchiára nézve, legyen szó belső vagy külső ellenségről.

Nem látják szívesen Bahreinben Tom Malinovskit, az amerikai külügyminisztériumnak a demokrácia, az emberi jogok és a munkaügyek kérdéseiért felelős helyettes államtitkárát – közölte a bahreini külügyminisztere. A közlemény szerint a politikus beavatkozott a szunnita királyság belügyeibe.

“Az ilyen találkozók megosztják az ország népét” – közölte a manamai külügyminisztérium,azután, hogy Malinovski találkozott az al-Vifák ellenzéki párt képviselőivel. Malinovski vasárnap érkezett a Perzsa-öböl menti országba, eredetileg három napig szándékozott maradni, de a felszólítás miatt egy nappal korábban el kell hagynia Bahreint. Malinovski kormányzati tisztségviselőkkel és az ország legismertebb emberi jogi aktivistájával, Nabil Radzsabbal is megbeszélést akart folytatni. Név nélkül nyilatkozó washingtoni források megerősítették a kiutasításról szóló híreket, azonban közölték, hogy a politikus bizonyos logisztikai nehézségek miatt még mindig Bahreinben tartózkodik.

Ugyanakkor Bahrein bízik abban, hogy az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolat nem sérül. Ez Washington számára is elsődleges fontosságú, ugyanis itt állomásozik az amerikai haditengerészet ötödik flottája, amely Iránnal szemben erősíti az Egyesült államok pozícióit.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez