Az elhallgatott nagy gyerekrablás

Több mint egy hónapja hurcolt  el több mint 150, a vizsgák után hazafelé tartó kurd iskolást a szíriai Aleppo közelében az ISIS. A világ néhány napja hallott igazán először erről: akkor, amikor az ENSZ gyermekalapja, a UNICEF és a Human Rights Watch követelte a 13-14 évesek azonnali elengedését.

A 153 diák még május végén tartott hazafelé az év végi vizsgákról Aleppóból a főleg kurdok lakta Ain al-Arabba, amikor a buszaikat megállították és eltérítették az ISIS tagjai.

Az emberrablás alig két hónappal követte csak azt az esetet, amikor egy másik terrorszervezet, a Boko Haram hurcolt el több mint 200 iskolás lányt Nigériában. Akkor hatalmas kampány indult világszerte a közösségi médiában, #BringBackOurGirls, Hozzátok vissza lányainkat címmel. A szíriai iskolások elrablása viszont szinte észrevétlen maradt.

“Azért, mert a szíriai háború egészen egyszerűen kimerítette már a média fogyasztóit és a világ vezetőit” – véli egy terrorizmussal foglalkozó amerikai szakember. Max Abrahms a bostoni Northeastern University-től azt mondta az International Business News-nak: általánosságban szólva a túszejtés nem vezető hír.

A nigériai iskoláslányok esetében az Egyesült Államok 80 katonát küldött Csádba, segíteni a kutatásban, és más nemzetek is megosztották műholdas információikat a nigériai kormánnyal. A kurd gyerekek elrablásáról viszont az ENSZ szakosított szervezetén és a jogvédőkön kívül senki nem tett akár csak említést sem.

“A terrorizmus azzal operál, hogy a semmiből, teljesen váratlanul csap le erőszakkal” – mondja a már említett szakember. “Ha egy konfliktus elhúzódik, a figyelem hanyatlik.” Szíriában meg már több mint három éve tart a válság. A világ belefáradt. Jóllehet Nigériában is évek óta vannak erőszakos cselekmények, a tömeges emberrablás annyira sokkolta a nemzetközi közösséget, hogy az beszállt az eltűnt lányok keresésébe. “Szíriában annyi az erőszak, hogy még a nagy támadások is észrevétlenek maradhatnak”.

Az ENSZ becslései szerint több mint 160 ezer halottja van eddig a szíriai háborúnak, emberek milliói hagyták el otthonaikat. Az emberrablások száma egyre nő. Az ellenzéki csoportok váltságdíjért vagy saját embereik elengedésének kicsikarásáért rabolják el egymás tagjait, külföldi újságírókat pedig a lázadók is, meg a hadsereg is hurcoltak már el. Két amerikai szabadúszó újságíróról ma sem tudják, hol lehetnek.

A szíriai gyerekeknek május 29-én olyan területen át kellett utazniuk az év végi vizsgáikra, amelyet az ISIS tartott ellenőrzése alatt. Legkevesebb ezer diák ment ezen keresztül a környékről Aleppóba buszokkal és minibuszokkal. Az ISIS beengedte őket a városba, de a visszaúton megállította a járműveket. Leszidták a fiúkat és a lányokat, hogy egy buszon utaznak, aztán különválasztották őket. A lányokat hazaküldték a sofőrökkel. A fiúk nagy része is rendben hazaért, de 153-at közülük nem engedtek el.

Egy hónappal később viszont 15-en elmehettek: az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint kicserélték őket az YPG kurd milícia által elfogott ISIS-harcosokra. Négy másik fiú pedig még az elején, alig 5 nap után meg tudott szökni. Az egyikük, Mohammed a CNN-nek azt mondta: elrablóik próbálják átnevelni a fiúkat. Több órán át kapnak leckét a saria ISIS-féle értelmezéséből és a dzsihádról, videókat kell nézniük kivégzésekről, lefejezésekről, öngyilkos akciókról. A katonai kiképzés sem marad el.

A szakértő szerint az ISIS is, meg a Boko Haram is bizonyos értelemben a saját sírját ássa az ilyen gyermekrabló akciókkal. Szembe fordítja magával azoknak a területeknek a lakosságát, amelyeken működik. A terrorcsoportok ugyanis addig népszerűek, amíg népszerűtlen célpontok ellen lépnek fel. A gyerekek és a családok pedig nem azok.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez