Japán jegybankjának új elnöke olcsó jent és akár infláció árán is gazdasági növekedést akar

Japán, Tokió –  Haruhiko Kurodat jelölte Japán kormányfője a jegybank élére. Tőle azt várja, hogy elődeivel ellentétben agresszíven támogassa a kormány gazdaságpolitikáját. Ennek fő célja a gazdasági növekedés beindítása akár annak az árán is, hogy emiatt megugrik az infláció.

Nemrég Japánban 1-ről 2%- ra emelték az inflációs előrejelzést. Kuroda, aki jelenleg az Ázsiai Fejlesztési Bank elnöke, híve az agresszív pénzpolitikának. Amerikához és Nagy Britanniához hasonlóan nem az inflációt, hanem a deflációt tartja a fő problémának. Japánban stagnál a fogyasztás, mert az emberek az árak csökkenésében bíznak, vagyis azt remélik, hogy amit nem vettek meg ma, az holnap olcsóbb lesz!
 Japán stagnálása már két évtizedes probléma. A jelenlegi kormányfő azzal nyerte meg a választást decemberben, hogy ezen mindenképp változtat. Abe Sinzo miniszterelnök még azt is kijelentette, hogy amennyiben a Nemzeti Bank nem hajlandó támogatni a programját, akkor megszünteti a bank függetlenségét. A mostani jelölt egyetért a miniszterelnök gazdaságpolitikájával, így ha a parlament két háza jóváhagyja jelölését, akkor olyan helyzet alakulhat ki Japánban, hogy a kormány és a jegybank együtt száll szembe a deflációval és a stagnálással. Kérdés persze, hogy önmagában az elszántság elég lesz-e? A japán jen árfolyama mindenesetre 15%-al csökkent a dollárhoz képest november óta. Amint Kuroda jelölése kiderült további egy százalékos csökkenés következett be. Soros György egymilliárd dollárt kaszált, amikor arra játszott, hogy a japán jen árfolyama csökkenni fog a dollárhoz képest…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez