Az invázió küszöbén? 40 000 tartalékost mozgósítottak Izraelben

A Közel-Keleten már nemcsak Irakra és Szíriára terelődik a világ figyelme, hanem Izraelre is, ahol a múlt hét óta a palesztin-izraeli viszony szinte a végletekig feszült: ma Benjamin Netanjahu elrendelte, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF)  legyen felkészülve egy gázai szárazföldi hadműveletre. Vajon tényleg nincs visszaút és bekövetkezik a katonai megszállás?

Hétfő óta körülbelül 80 rakétát lőttek ki Gázából az izraeli területekre. Erre válaszul az izraeli légierő több mint 50 célpontra mért csapást a Gázai övezetben.  A héberül „Erős Sziklának” nevezett katonai hadművelet során négy lakóházat, huszonöt rakétakilövőt, három katonai támaszpontot és tíz katonai infrastruktúraként meghatározott létesítményt bombáztak, majd egy órán át. A Hamász szerint eddig heten vesztették életüket a támadásban, köztök a katonai szárnyának egyik harcosa. A Hamász bosszút és újabb “rakétaesőt” ígért Izraelnek.

„Három óra húsz körül hívást kaptunk a hadseregtől. Azt mondták, hogy hagyjuk el a házat, mert támadás készül az épület ellen. Evakuáltuk az épületet, és szóltunk a szomszédoknak is. Tíz perccel később már meg is indult a támadás és teljesen lerombolták a házat”. – nyilatkozta egy palesztin, aki a Hán-Júnisz településen lebombázott épületben lakott, de figyelmeztetés kaptak egy izraeli hírszerző tiszttől. 

Az IDF teljes harckészültségben van, egymás után hívják be a tartalékosokat. Tegnap még 1500-ról volt szó, azonban ma már 40 000 tartalékos behívására szólított fel az izraeli vezetés. „El kell mennünk a végsőkig és nem szabad kesztyűs kézzel bánnunk a Hamásszal.” – jelentette ki Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a rendkívüli katonai ülés után tartott sajtótájékoztatón. Netanjahu szerint a Hamász „az eszkalációt választotta, s ezért fizetni fog”. Közben a diplomáciai fronton is megindult a “hadművelet”: egymás után hívják fel a külföldi államfőket és az izraeli nagyköveteket, amelyben elmagyarázzák az akció és a hadművelet okát és célját. 

A mai nap folyamán többször is felbukkantak hasonló hírek az izraeli médiában és hadseregben is: “Az izraeli hadsereg szárazföldi csapatok bevetésére is készül palesztin területeken, miután kedd hajnalban légitámadást hajtott végre a Gázai övezet ellen.” – jelentetti ki a katonai szóvivője. Ezzel szerinte két legyet ütnek egy csapásra, mivel a Hamász súlyos vereséget szenved és lecsökken a rakétatámadások száma.

Ezzel párhuzamosan Mahmúd Abbász palesztin elnök követelte Izraeltől, hogy azonnal vessen véget a Gázai övezet ellen indított légicsapásoknak, és a nemzetközi közösség azonnali beavatkozását kérte, hogy megállítsák a konfliktus további eszkalálódását. Szerinte most mindenkinek nyomást kellene gyakorolni Izraelre a Gázai övezetre mért légicsapások leállítása érdekében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez