Japán kijelölt jegybank elnöke az inflációért küzd, miközben harmadik hónapja esnek az árak a szigetországban

Japán, Tokió – A legfontosabb célom az, hogy az infláció legalább 2% legyen Japánban – nyilatkozta Kuroda, akit a kormányfő a jegybank elnökének jelölt. A Bank of Japan távozó elnöke óvatosabb politikát folytatott. Az idei előrejelzés csak 1% volt, de ezt a kormányfő nyomására 2%-ra emelték.

Kuroda nyilatkozatának hatására emelkedni kezdtek a részvények árfolyamai a tokiói tőzsdén. Közben viszont megjelentek a legfrissebb statisztikák is, és kiderült: harmadik hónapja esnek az árak a piacon! Vagyis infláció helyett defláció van, és ez arra ösztönzi a japán fogyasztókat, hogy halasszák el a vásárlásaikat, hiszen bízhatnak abban, hogy holnap minden olcsóbb lesz!
   A Bank of Japan kijelölt elnöke természetesen nemcsak az inflációs célról beszélt, hanem arról is, hogy gyengíteni szeretné a jen árfolyamát. Az elmúlt hónapokban már majdnem 20%-al csökkent a jen árfolyama a dollárhoz képest. Ebből Soros György 1 milliárd dolláros haszonra tett szert. Kuroda azt is elmondta, hogy ha ő lesz a jegybank elnöke, akkor a Bank of Japan nagy mennyiségben felvásárolja majd a hosszú távú államadósságot! Japán adósságállománya a GDP-hez viszonyítva nagyon magas, több mint 200%! Minthogy az adósságlevelek döntő többsége a hazai befektetők kezében van, ezért a Bank of Japan új politikája kisebb kockázattal jár, mintha külföldiek lennének a fő hitelezők, mint mondjuk az Egyesült Államok esetében. Egyébként a jen magas árfolyama idején Japán igen sok amerikai kincstárjegyet vett és minthogy Kína csökkentette készletét, a két ázsiai óriás immár csaknem egyenlően osztozik az amerikai államadósságon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez