Soros György: a japán jen esése, mint a lavina, elsodorhatja az egész japán gazdaságot!

 Japán, Tokió –  A magyar származású amerikai üzletember azt követően nyilatkozott, hogy a jegybank Tokióban hatalmas kötvényvásárlási programot jelentett be. Kuroda, a japán jegybank új elnöke mindenképp le akarja győzni a deflációt, ezért két éven át önti a pénzt a gazdaságba, hogy elérje az évi két százalékos inflációt. Miért veszélyes ez?

 Azért – állítja Soros György – mert ha a japánok észreveszik, hogy a pénzük egyre kevesebbet ér, akkor megkezdhetik a vagyonuk kimentését. Ha ez megindul, akkor ez olyan lehet, mint a lavina, amely mindent magával ragad! – figyelmeztet Soros György. A magyar származású dollármilliárdos, akinek vagyonát a Bloomberg ügynökség 24 milliárd dollárra becsüli, tudja, miről beszél: novembertől kezdve játszott a jen esésére és rövid idő alatt 1 milliárd dolláros nyereséget ért el!
   A tokiói és a new yorki tőzsde kedvezően fogadta a japán bankelnök tervét, de egyre többen fejtik ki a fenntartásaikat is. Japán kormányfője maximálisan támogatja a bankelnök elképzeléseit, hiszen neki is az a célja, hogy a világ harmadik legnagyobb gazdaságát kivezesse a több mint 15 éve tartó stagnálásból. A kritikusok viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy a terv kockázatos, mert a japánok nemzeti öntudatára épít, vagyis arra, hogy szó nélkül elviselik vagyonuk egy részének elvesztését. A tízéves japán államkötvény árfolyama  mindenesetre abszolút mélypontra süllyedt. Japánban a hazai lakosság vásárolja meg a legtöbb államkötvényt és ez biztosítja a japán gazdaság stabilitását annak ellenére, hogy az ország adósságállománya megközelíti a 200%-ot!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez