Már Libanonból is lövik Izraelt

Habár Izrael még mindig nem fogott bele a szárazföldi katonai hadműveletekbe, de korántsem nyugodt a helyzet a Gázai övezetben. Az izraeli légierő folyamatosan hajtja végre a légicsapásokat, miközben már Libanonból is lőtték a zsidó államot. A diplomáciai fronton is zajlanak a “békítő hadműveletek”: Barack Obama közvetítő szerepet ajánlott fel, s ezzel párhuzamosan az ENSZ is igyekszik megakadályozni a válság eszkalálódását. 

Péntek hajnalban is folytatódtak az izraeli légierő bombázásai a Gázai övezetben: az elsőnek egy, a másodiknak öt halálos áldozata van. A második támadásban, amelyben az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezet egyik tagjának házát vették célba az Egyiptommal határos Rafahban, további 17 ember megsebesült. Összesen eddig 97-en haltak meg a kedd óta tartó légihadjáratban. 

Az IDF (Izraeli Védelmi Erő) szerint a Gázai övezetből csütörtökön 184 rakétát lőttek ki, amelyek közül 44-et elfogott a Vaskupola nevű rakétarendszer. Erre válaszul az Erős Szikla fedőnevű hadművelet során az izraeli légierő a hadsereg adatai szerint már közel 900 célpontot támadott meg. Az offenzívának kettős célja van, csapást mérni a Hamász radikális palesztin szervezetre és csökkenteni az Izraelre irányuló rakétatámadások számát. Azonban nemcsak innen lövik a rakétákat. 

Egy tel-avivi katonai szóvivő pénteken közölte: Libanonból érte rakétatámadás Izrael északi részét. Egy lövedéket Metulla határváros közelében találtak meg. Áldozatokról nem érkezett jelentés. Az IDF ágyútűzzel válaszolt a Libanon felől érkező lövésekre. A libanoni nemzeti hírügynökség szintén megerősítette az információt, miszerint reggel fél hétkor két rakétát lőttek ki Libanon déli részéből Izrael felé, de nem tudni, hogy kik hajtották végre a támadást.

Közben Barack Obama felajánlotta segítségét Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek egy tűzszünetről szóló tárgyaláshoz. “Az Egyesült Államok továbbra is kész segíteni abban, hogy vége legyen az ellenségeskedésnek, például úgy, hogy a felek visszatérnek a 2012-es tűzszüneti megállapodáshoz.” – jelentette ki az amerikai elnök. Ismét elítélte, hogy a Hamász palesztin szervezet fegyveresei rakétákkal támadják Izraelt, valamint megerősítette Washington meggyőződését, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát. Ezenfelül az Egyesült Államok rá akarja szedni Egyiptomot, hogy Kairó vesse latba befolyását a Hamásznál a helyzet megoldása érdekében. Csakhogy, mióta Murszi megbukott – aki a Hamász egyik legnagyobb és legszorosabb szövetségese volt – Kairó a Fatah felé fordult és bezáratta, valamint kiutasította a terrorista szervezetnek a képviselőit. 

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár telefonon felhívta az izraeli és a palesztin vezetőket, valamint a legfontosabb térségbeli hatalmak vezetőit, és figyelmeztette őket, hogy a helyzet egy újabb kiterjedt háború kirobbanásával fenyeget. Arra kérte az egyiptomi elnököt, a katari és a szaúdi vezetőket és John Kerry amerikai külügyminisztert: gyakoroljanak nyomást Izraelre és a palesztinokra, hogy visszatérjenek a 2012-es novemberi tűzszüneti megállapodáshoz, és újítsák fel a béketárgyalásokat. A főtitkár elítélte az Izrael elleni palesztin rakétatámadásokat, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöktől pedig követelte, hogy országa “tanúsítson maximális önmérsékletet, és tartsa tiszteletben a civilek védelmére vonatkozó nemzetközi kötelezettségeit”. Mahmúd Abbász palesztin elnököt arra biztatta, hogy tartsa fenn a biztonsági együttműködést Izraellel.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez