Kultúrák találkája (videóval)

A Fülöp-szigetek kultúráját nemigen ismerik hazánkban. Délkelet-Ázsia egyik legnépesebb államáról az átlag magyar sokkal kevesebbet tud, mint a hozzá hasonló méretű és jelentőségű Thaiföldről, vagy Vietnamról – pedig hazánk és a Fülöp-szigetek között a kapcsolat kimondottan jó.

A kereskedelem egyre növekszik, magyar cégek szervezik ki termelésüket, és növekszik a turizmus. Takács Szabolcs helyettes államtitkár, amellett, hogy szintén a kiemelkedősen jól alakuló gazdasági kapcsolatokat dicsérte, kiemelte, hogy a Fülöp-szigetek, mint Ázsia egyetlen katolikus többségű országa lélekben, kultúrában közel áll hazánkhoz. A relatív ismeretlenség egyik oka az lehet, mondta el az AsiaPORT-nak Eleannor L. Jaunician nagykövet asszony, hogy Magyarországon él Európa legkisebb – alig kétszáz fős – filippin közössége. A nagykövetség most szeretné, ha a szigetvilág sokszínű kultúrája nagyobb teret nyerne Magyarországon – ezért is hozták el nemzeti ünnepükre a Bayanihan tánccsoportot.

{youtube}–ScwBOv_Us{/youtube}

A közönség megtöltötte a MOM kultúrpalotát, és elbűvölve nézte végig a majd kétórás műsort. A táncosok számtalan átalakuláson mentek keresztül – hol törzsi viseletben, hol elegáns spanyolos ruhában léptek elénk, egyszer vad dobok ritmusára mozogtak, másszor gitárkísérettel adtak elő lágy énekeket. A csodálatosan sokszínű filippin kultúra – amelyen a spanyol gyarmatosítóktól az arab kereskedőkön át a maláj hajósokig sok mindenki ott hagyta keze nyomát – színpompás egyvelegben öltött testet Budapesten. Suzie Benitez a tánccsoport vezetője elmondta, minden előadásra külön programot állítanak össze – így történhetett meg az, hogy a végén a filippin lányok még magyarul is énekeltek.  

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez