Tüzérségi támadást mértek egy népszerű egyiptomi üdülőhelyre a Sínai-félszigeten

Az egyiptomi turizmus számára rendkívül jól jött a múlt heti német döntés, miszerint Berlin visszamondja az egyiptomi Sarm-es-Sejk városára kiadott utazási figyelmeztetést. Kairó már arra számított, hogy a a turistaszezon kezdetére beindul az észak-afrikai ország legfontosabb bevetéli forrása. Csakhogy a Sínai-félsziget egyik népszerű üdülőhelye elleni támadás könnyen véget vethet ezeknek a reményeknek. 

Ma hajnalban a Sínai-félszigeten tevékenykedő terrorista csoportok aknavetőkkel lőtték El-Arish városát.A támadásban nyolcan meghaltak és huszonöten megsebesültek. Az iszlamisták valószínűleg eredetileg gránátokat egy közeli katonai ellenőrzőpontnak szánták, de ehelyett a Sínai-félszigeten található – többek közt egy házban és egy bevásárlóközpontban – csapódtak be. A halottak közül hét civil, a merényletben egy tízéves kislány és egy 12 éves fiú is életét vesztette. Néhány töltet így is eltalálta az ellenőrző pontot, amelyben egy katona életét vesztette.

Ez nagyon nem jött jól Kairónak, különösen az egyiptomi turizmusnak, pedig az elmúlt hetekben több pozitív esemény is történt. Legelőször is a múlt héten Németország visszavonta az egyiptomi Sarm-es-Sejk városára kiadott utazási figyelmeztetést. A népszerű üdülőközpontot és a Sínai-félsziget többi részét a német külügyminisztérium azt követően nyilvánította utazásra nem javasolt térséggé, hogy szélsőséges iszlamisták február 16-án az izraeli határ mellett felrobbantottak egy turistabuszt. A merényletben öt ember vesztette életét.

Röviddel ezután vagy tizenöt európai ország külügyi szolgálata követte Berlin példáját, amely katasztrofális következményekkel járt az elmúlt évek közbiztonsági káosza miatt egyébként is gyengélkedő egyiptomi idegenforgalomra nézve. A turizmus szektor hagyományosan az észak-afrikai ország bruttó hazai termékének 11 százalékát tenné ki. Hivatalos becslések szerint az ország egyik legsűrűbben látogatott városának számító Sarm-es-Sejk szállodáinak a jelenlegi főszezonban 40 százalékos a kihasználtsága.

Hisám Zaazu idegenforgalmi miniszter a németek keddi döntését az egyiptomi idegenforgalom újraélesztése felé tett lépésként jellemezte. Zaazu reményét fejezte ki, hogy a közbiztonsági és a politikai helyzet stabilizálódását látván a többi európai ország is hasonlóan jár el, s hozzátette, hogy ennek érdekében tárgyalásokat folytat az érintett kormányok illetékeseivel.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium július 7-étől érvényben lévő, utazásra nem javasolt térségek listáján szerepel a Sínai-félsziget északi és középső része.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez