Már van parlamenti elnöke Iraknak

Ha csupán ideiglenesen is, de az iraki politikai pártoknak sikerült konszenzusra jutniuk az egyik legsúlyosabb vitapontban: megtalálták  az arab ország szunnita származású parlamenti elnökét. Ugyanakkor a jelenlegi miniszterelnök, Núri al-Máliki személye továbbra is megosztó tényező maradt az iraki közéletben, miközben az iraki hadsereg igyekszik újabb területeket visszaszerezni a terroristáktól. 

Többszöri próbálkozás után Szálem el-Dzsabúri szunnita politikust választották meg kedden a bagdadi parlament új elnökének. A mérsékelt iszlamista politikus a zárt ajtók mögötti szavazáson megszerezte a voksok abszolút többségét. A 328 tagú testület 194 tagja Dzsabúrira szavazott, a második jelölt mindössze 19 voksot kapott, hatvanan tartózkodtak.

Szakértők szerint ez lehet az új kormány megalakítására irányuló folyamat első lépése. Egyelőre nem tudni, hogy a házelnök megválasztása egy átfogó megállapodás része-e. Az alkotmány értelmében a parlamentnek mostantól harminc napja van arra, hogy államfőt válasszon, akinek azután tizenöt napon belül fel kell kérnie a parlament legnagyobb frakcióját a kormányalakításra.

Egy íratlan szabály szerint a kormányfői tisztséget síita jelöltnek kell betöltenie, az államfőnek kurdnak, a házelnöknek pedig szunnitának kell lennie. Most megnyílt az út a két másik állami méltóság megválasztásához is.A felek sokáig nem tudtak megállapodni az új házelnökről, államfőről és kormányfőről, mert több frakció bojkottálta a törvényhozás legutóbbi ülését. A szunniták és a kurdok elutasítják ugyanis Núri al-Máliki síita kormányfő újabb megválasztását, mivel szerintük kormánya csak saját vallási csoportjának érdekeit tartja szem előtt. A belső problémák miatt úgy tűnt, hogy a politikai élet megbénul és a hadsereg, valamint néhány síita párt is, “kivonul al-Máliki” mögül. 

Közben az iraki hadsereg ismét támadást indított Tikrit visszavételére. Az iraki várost még az Iszlám Állam Irakban és Levantéban (ISIL) nevű terrorista csoport foglalta el június 12-én, nem sokkal Moszul eleste után. Ez már harmadik jelentősebb offenzíva lesz, mivel az eddigiek mind kudarcot vallottak. Az Avja nevű települést viszont sikerült ismét a kormányerők ellenőrzése alá vonni.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez