3 milliárd dolláros kínai kölcsön Nigériának

Erről tárgyal négy napon át Kínában Goodluck Jonathan elnök. A kölcsön feltételei előnyösek: a kamat nem éri el a 3%-ot, a lejárat 15-20 éves.

.
A világ második legnagyobb gazdasága és Afrika második legnagyobb gazdasága mind szorosabb kapcsolatban áll egymással. A 160 milliós Nigéria gazdasága évente 7%-al növekszik és ehhez nagy szüksége van a külföldi befektetésekre. Különösen, hogy az új kínai befektetések nem az olaj és gázipart célozzák meg, hanem az infrastruktúrát. Például ebből akarják korszerűsíteni Lagos és Abuja repülőterét és az elavult vasúti hálózat egy részét. Persze vannak feltételei is a hitelnek: például az, hogy a munkálatok nagy részét kínai cégek kapják meg. Kína tőkebefektetéseinek értéke Nigériában meghaladja az 1 milliárd dollárt. Ennél többet csak Dél-Afrikában fektettek be a kínaiak. Ez több mint az összes afrikai beruházásaik egytizede.

Nem mindenkinek tetszik a nagy kínai nyomulás

A Nemzeti Bank elnöke például imperializmussal vádolta meg Kínát egy nagy cikkben, melyet a londoni Financial Times közölt. Ebben a nigériai  jegybank elnöke arról ír, hogy 13 milliárd volt a két ország kereskedelme tavaly. A baj csak az, hogy ennek a 87%-a a kínai export. Ráadásul Kína nyersanyagokat, mindenekelőtt olajat és földgázt vesz Nigériától, míg cserében ipari termékeket szállít Afrika legnépesebb országába. Mi az, ha nem imperializmus?- tette fel a kérdést a nigériai jegybank elnöke.

Van még több is, csak vissza kell fizetni

A mostani kínai kölcsön nem véletlenül célozza meg tehát az infrastruktúrát, hisz ezzel enyhítheti a bírálatokat. Ráadásul a mostani 3 milliárd egy nagyobb hitelcsomag része, a végső összeg a hírek szerint 8 milliárd dollár! Ez igen szép összeg, csakhogy hitel. Vagyis vissza kell majd fizetni. Ezért is oly borús a Nemzeti Bank elnöke. Ám Goodluck Jonathan elnök jól tudja, hogy Nigéria számára létfontosságú a kínai kapcsolat, hiszen manapság ki kölcsönöz 3 milliárd dollárt előnyös feltételek mellett Nigériának?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez