5,5 évet vesz el a kínaiak életéből a szénfűtés

Ezt állapítja meg egy tanulmány, melyet kínai, izraeli és amerikai kutatók készítettek. 500 millió ember 2,5 milliárd életévet veszít így Kína északi részén.

1950-ben a kínai kommunizmus kezdetén Mao elnök úgy határozott, hogy télen Észak Kínában ingyenes legyen a fűtés, mert hideg van. Ő maga is dél-kínai volt és fázott Pekingben. Dél-Kínában viszont Mao elnök szerint télen sincs hideg, így ott nem is volt fűtés 1950 és 1980 között.

A Huai folyó választja szét Észak és Dél-Kínát: Peking északra, Sanghaj délre esik. Kína legnagyobb városában, Sanghajban olyan hideg volt a lakásokban télen, hogy az emberek le sem vetkőztek: úgy bújtak ágyba vattakabátban. Ma ennek köszönhetik, hogy átlagosan 5,5 évvel tovább élnek, mint Peking polgárai- ezt mutatták ki a vizsgálatok. Miért? Mert Kínában még ma is majdnem mindenütt szénnel fűtenek.

Régebben szinte kizárólag ezzel fűtöttek, így a rossz minőségű üzemanyag teljesen tönkretette a levegőt. Aki gyerekkorában ezt szívta be, az most „megszívja”: hamarabb hal meg.
A kínai vezetés nem tesz semmit? Peking mai vezetői- ellentétben Mao elnökkel – tisztában vannak a környezetszennyezés problémáival. 10 pontos tervet fogadtak el a környezet és mindenekelőtt a levegő megtisztítására. Még arra is hajlandók, hogy emiatt lassítsák az ország dinamikus gazdasági növekedését.

És aki nem hallja meg az idők szavát, és továbbra is szennyezi a környezetet? A jövőben a bíróság akár halálbüntetést is kiszabhat környezetszennyezési ügyekben- így döntött nemrég a Legfelső Bíróság, pedig akkor még nem is volt ismert a kutatási eredmény: egy átlagos észak-kínai polgár 5,5 évvel kevesebbet él a szénfűtés miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez