A nagyhatalmak hajlandóak meghosszabbítani az Iránnak adott határidőt

Oroszország és Kína nélkül is, de folytatódtak az iráni atomprogrammal kapcsolatos tárgyalások Bécsben. Teherán azt szeretné elérni, hogy hosszabbítsák meg a július 20-i határidőt, de egyelőre még az Egyesült Államok nem döntött erről.

Tegnap Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter azt javasolta a perzsa ország atomprogramjáról tárgyaló hat nagyhatalomnak, hogy hosszabbítsák meg a július 20-i határidőt, amelyet a felek a megállapodás elérésére megszabtak. “Jutottunk már olyan messzire a tárgyalásokon, hogy azt mondhassuk politikai feletteseinknek: érdemes folytatni a tárgyalásokat.” – jelentette ki Zarif bécsi sajtóértekezletén, miután külön megbeszélést folytatott amerikai kollégájával, John Kerryvel. „Ez az én javaslatom, de biztos vagyok abban, hogy Kerry úré is ez.” Elemzők szerint a hatok (az ENSZ BT + Németország) hajlanak a határidő-hosszabbításra.

John Kerry amerikai külügyminiszter kedvezőnek ítélte a tárgyalások alakulását. „Dolgozunk. Nagyon keményen. Komoly egyeztetések folynak. Jól sikerült találkozó volt” – szögezte le az amerikai diplomácia vezetője.Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője azt mondta, Kerry visszatér Washingtonba, hogy javaslatot tegyen Barack Obama elnöknek a tárgyalások jövőjéről.Az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője a bécsi tárgyalásokról – amelyen Ashton a hatokat képviselte – azt mondta, a felek hosszú és eredményes megbeszélést folytattak, de további munkára van szükség.

Az iráni atomprogrammal kapcsolatos tárgyalások ugyanis veszélybe kerültek, amikor a hétvégén Oroszország és Kína is kijelenetette, hogy nem vesz részt a bécsi találkozón: Szergej Lavrov orosz tárcavezető Vlagyimir Putyin elnököt kíséri amerikai körútján a hét végén, Vang Ji kínai miniszter távolmaradását pedig Peking nem indokolta meg.

Erősen valószínűsíthető, hogy a háttérben az Egyesült Államok és Oroszország közötti ellentét áll: Washington jelentős korlátozásokat akar elérni urándúsítás téren, de Oroszország megelégedne az iráni atomipari tevékenység átfogó nemzetközi felügyeletével is. Továbbá Laurent Fabius francia külügyminiszter ezen a héten azzal vádolta meg Moszkvát, hogy a többiekétől eltérő magatartást képvisel a tárgyalásokon.Az orosz vezetéshez közel álló szakértők ezzel szemben Washingtont bírálták, mivel szerintük az amerikai vezetés irreális elvárásokat támaszt Teheránnal szemben.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez