Az EU a kínai gengszterek paradicsoma?

Nápoly kikötőjében egy Kínában gyártott farmernadrág 1 euro, egy póló 50 eurocent, ugyanez a római Chinatown-ban 20 euro illetve 10 euro! Kié a haszon? A maffiáé!

Az olasz rendőrség lehallgatott egy telefonbeszélgetést, amelyből kiderült: a calabriai és a kínai maffia együttműködik az import árának megállapításában. Miért az államé legyen a haszon?- kérdi az olasz maffiózó és a kínai “kolléga” siet egyetérteni vele. A kínai nemcsak, hogy remekül beszél olaszul, de azt a calabriai dialektust is jól ismeri, melyet még az Itália más tájairól érkezett olasz rendőrök sem értenek igazán jól.
Miután az olasz rendőrség lehallgatta ezt a beszélgetést, ezt a szállítmányt elfogták, de vajon hány hasonló lehet? A hírek szerint a kínai maffia áthelyezte kikötői támaszpontját Nápolyból Hamburgba és Rotterdamba.

Az Európai Unió elvben egységes vámunió, ám a 28 tagország vámosai más-más rendszerben dolgoznak. Ráadásul az embereik egy része megkenhető. Ezt használják ki a kínai gengszterek, akik szívesen működnek együtt a helyi maffiákkal.

Nincs egységes uniós rendszer? Elvben az OLAF az Európai Uniónak az a szervezete, amely a vámbűntényeket vizsgálja. Jelenleg is van hat olyan ügyük, melyekben érintett valamelyik kínai maffia. 2008-ban és 2009-ben két olyan kínai maffiát számoltak fel, amely Olaszország, Ausztria és Magyarország területén működött. A két kínai maffia legkevesebb 100 millió eurós kárt okozott az Európai Uniónak és több mint 200 millió eurós kárt a három tagállamnak. Ugyanis nemcsak a vámot, de az ÁFA-t is elcsalták.

Kínának, amely a világ legnagyobb kereskedője, az Európai Unió a legfőbb export piaca: tavaly 290 milliárd euro értékű áru jött Kínából az Unió országaiba. Hány esetben fordult elő, hogy a kínai maffia elintézte: a vámot csak az áru értékének a tizedére vessék ki? Senki sem tudja. Mindenesetre az Európai Uniónak érdekében állna az egységes vámrendszer- nyilatkozta az OLAF vezetője a Reuters hírügynökségnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez