A Hamász és Izrael egyaránt elfogadta a tűzszünetet

Az izraeli bombázások miatt életüket vesztett palesztin civilek száma tegnap már 220-ra nőtt, s egy óriási humanitárius válság felé sodródik a Gázai övezet. Az itt élők haragja már elsősorban nemcsak Izrael, hanem a Hamász ellen kezdett fordulni, ami miatt a palesztin terrorista szervezet elérkezettnek látta az időt, hogy  elfogadja a régóta halogatott ENSZ tűzszünetet.

Robert Serry, az ENSZ közel-keleti békefolyamattal megbízott koordinátora szerda este az izraeli televízióban azt mondta, a Gázai övezet lakói érdekében kérte a tűzszünetet, hogy az ott élőknek többek közt módjuk nyíljon a kórházi ellátásra vagy arra, hogy élelmiszerről gondoskodjanak maguknak.

Legelőször Izrael fogadta el az ötórás egyoldalú humanitárius tűzszünetet.Az egyoldalú fegyvernyugvás várhatóan csütörtök délelőtt tíz órától délután háromig tart. Leállítanak minden légi hadműveletet, de Joáv Mordeháj hozzátette ugyanakkor, hogy amennyiben a Hamász rakétákat lő a humanitárius fegyverszünet idején, azt meg fogják torolni. A hadsereg szóvivői irodájának közleménye szerint a “humanitárius ablak arra szolgál, hogy a Gázai övezet civil lakossága beszerezhesse humanitárius szükségleteit”.

“Ha a humanitárius ablakot a Hamász vagy más terrorszervezetek az izraeli civil vagy katonai célpontok elleni támadásokra fogják kihasználni, az izraeli hadsereg határozottan és egyértelműen fog válaszolni” – így a közlemény. A hadsereg nyilatkozatot tett közé a négy gázai gyermek szerda délutáni halálával kapcsolatban is. “A katonaságnak nem áll szándékában civileket bántani, akiket a Hamász városi harci helyzetbe sodort. Gondosan kivizsgáljuk a kérdéses incidenst.”

Végül a Hamásznak sem volt más választási lehetősége. Csütörtök hajnalban a palesztin terrorszervezet szóvivője, Szami Abu Zuhri közleményben tudatta, hogy csütörtökön 10-től 15 óráig a Hamász nem fog izraeli célpontokat támadni.a Hamász a következő órákban fogja benyújtani tűzszüneti feltételeit a jelenleg Kairóban tartózkodó Mahmúd Abbász palesztin elnöknek és az Arab Ligának, miután szerdán hivatalosan is elutasította az előző egyiptomi tűzszüneti javaslatot, amelyet Izrael, az Arab Liga és Abbász támogatott.

Szerdán több mint húszan haltak meg az izraeli légicsapásokban, köztük nyolc kiskorú. Négy gyerek a gázai strandon lelte halálát egy támadásban. A Haaretz című izraeli újság honlapja szerint a gyerekekkel – korábbi hírekkel ellentétben – nem hadihajók lövedékei végeztek, hanem légi támadás, amelyre azért került sor, mert a hírszerzés a Hamász embereinek jelenlétéről értesült. Vizsgálják annak lehetőségét, hogy a hír téves volt, és hogy a bombák célt tévesztettek-e.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez