Letette az esküt a szíriai elnök: Aszad megkezdte harmadik ciklusát

Tegnap Bassár el-Aszad újraválasztott államfő letette a harmadik hétéves ciklusának hivatali esküjét. 

A mindenható Allahra esküszöm, hogy tisztelni fogom az ország alkotmányát, a törvényeit, a köztársasági rendszerét. Védelmezni fogom a nép érdekeit és szabadságát. Megőrzöm a haza függetlenségét és szabadságát, védelmezem a földjét. Mindent megteszek a társadalmi igazságszolgáltatásért és az arab nemzet egyesüléséért.” — jelentette ki Bassár el-Aszad a damaszkuszi elnöki palotában, ahol a beiktatási ceremóniát tartották. Majd hozzátette: “Becsületes szíriaiak évek teltek el mikor néhányan a szabadságért kiáltottak, de ti voltatok az igazi szabadok a másoktól függőek korában, és ti voltatok az urak a béreltek idejében.” 

A szíriai állami televízió (SANA) élőben közvetítette, amint Bassár el-Aszad a Koránra felesküdve mondta el a másfél órás beszédét. A sötétkék öltönyt viselő államfő  kiemelte, hogy harcolni a terrorizmus ellen, amíg helyre nem állítják a biztonságot Szíria egész területén, valamint azzal fenyegette meg a nyugati és az arab országokat, hogy nagy árat fognak fizetni a „terrorizmus támogatásáért”. Itt elsősorban a török miniszterelnököt Recep Tayyip Erdoganra és szaúdi uralkodócsaládra, akik Damaszkusz szerint a Szíriában harcoló dzsihadisták legnagyobb támogatói. Az elnök mindemellett leszögezte, hogy kormánya továbbra is kész tárgyalni bárkivel, aki leteszi a fegyvert.

Bassár el-Aszad a hivatalos adatok szerint 88,7 százalékkal nyerte meg a júniusi elnökválasztást, miközben 73,4 százalékos volt a részvételi arány. A Nyugat és az ellenzék illegitimnek tartotta a választásokat, s több nyugat-európai országban – Franciaország és Németország – nem szavazhattak a szíriai állampolgárok. 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez