Török „Csillagok”, orosz „Vitézek” légiparádéja

A rekkenő hőség ellenére csaknem 100 ezer látogató érkezett a Kecskeméti Nemzetközi Repülőnapra. Két év kihagyás után rendezték meg a látványos légi parádét, amelyen a repülés szerelmesei ismét láthatták egyebek között a Turkish Stars lélegzetelállító kötelékrepülését, valamint első alkalommal az “Orosz Vitézeket”. 

A kétnapos “repülő cirkusz” és  haditechnikai bemutató az idén kiemelt esemény volt az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison, nem csupán azért, mert ezrek vártak arra, hogy újra megrendezzék a show-t, azért is, mert a repülőnap 23 éves történetében ez volt az első alkalom, hogy 22 ország mintegy 150 géppel képviseltette magát. 

Persze a látogatókat nemcsak a különböző légi-szállító képességek, vadászgépek vagy a félelmetes manővereket végrehajtó műrepülők érdekelték, kicsik és nagyok egyaránt sorban álltak, hogy statikus és dinamikus bemutatókon megismerkedhessenek a Magyar Honvédség mindennapjaival, a különféle katonai eszközökkel –  lőfegyverektől a harckocsin át. 

A Turkish Stars háton kötelékrepülése lenyűgözte a tömeget. 

De azért az igazi show-nak mégiscsak a ragyogó kék ég adott helyet: a Turkish

Stars —Türk Yıldızları — , a ” Török Csillagok” műrepülő köteléke.  Ez a kötelék egyébként a világ legnagyobb létszámú szuperszonikus vadászgépekkel műrepülő csapata. Magyarország, illetve Kecskemét, pedig gyakorlatilag a második otthonuk- ahogyan egyikük fogalmazott. – Először 1998-ban voltunk Magyarországon, ez pedig a hatodik alkalom. Imádjuk a kecskeméti légi parádét, és szerénytelenség nélkül mondhatom: az érzés kölcsönös, a nézők is nagyon szeretnek bennünket! — részletezte az egyik “csillag”, Bülent Savas. — Kecskemét szinte a második otthonunk, és meggyőződésem, hogy nincs igazi repülőnap nélkülünk! — tette hozzá büszkén, és  a ragyogó precizitással végrehajtott, olykor egészen elképesztő kunsztokat a látogatók vastapssal jutalmazták.

Az “Orosz Vitézek”, Russzkije Vityazi bemutatóját ugyancsak izgatottan várta az izzadó tömeg. A csoportot 22 éve alapították egy Moszkvától nem messze fekvő légibázison. Gyakorlatilag szinte azonnal népszerűek lettek szerte a világon, ám az utóbbi években — a költségek miatt —  többször is felröppent a hír, végük az orosz vitézeknek. Szerencsére ez nem következett be, így Andrej Alekszejev vezetésével végre Kecskemét egén is felbukkant az ötös kötelék. Alekszejev ezredes elmondta: gyerekkori álma volt, hogy pilóta lehessen. — 12 éves korom óta erre vágytam, és az álom valóra vált. Több ezer órát repültem különböző gépeken, így annak ellenére, hogy nincs két egyforma feladat, és valóban átéltem nagyon veszélyes helyzeteket is, nem választanék más pályát — tette hozzá Alekszejev ezredes, aki azt is hozzátette, hiába a rutin, egyszerű repülés nem létezik. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez