Demonstratív kínai tengeri őrjárat

A kínai parti őrség hajói ismét a Japánhoz tartozó Senkaku-szigeteknél jártak.

 A négy kínai őrhajó 2 órát töltött japán felségvizeken – jelentette több japán hírforrás is. Az Új Kína hírügynökség is beszámolt az őrjáratról. A hivatalos kínai távirati iroda úgy fogalmazott, hogy a kínai parti őrség a szokásos ellenőrzést hajtotta végre a Diaoyu-szigeteknél.  A vitatott hovatartozású szigetcsoportot Kínában ezen a néven emlegetik.

A szigetvita tavaly ősszel újult ki, amikor Japán a szigetcsoportot, amely eddig is hozzá tartozott, állami tulajdonba vette. A kormány megvásárolta a szigeteket az addigi japán magántulajdonostól. Valójában egy lakatlan szigetcsoportról van szó, amelynek környékén azonban a tenger mélye kőolajat és földgázt rejthet. Emiatt némi gazdasági tétje is van a vitának, de sokkal inkább nemzeti, presztízsszempontokról van szó.

Mindkét ország közvéleménye fogékony a nacionalizmusra és, alapvetően belpolitikai szempontból, mindkét vezetés játszik is erre. Persze valódi konfliktust sem Peking, sem Tokió nem akar, a G20-as csúcson találkozott is Abe Shinzo kormányfő Xi Jinping elnökkel. Ettől függetlenül persze az egyelőre ártatlan hétköznapi erőfitogtatás folytatódik.  

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez