MVM- Bank of China kapcsolat

Háromszáz millió euró összértékű együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a Bank of China bankcsoporttal Budapesten.

    Az együttműködés legfontosabb eleme egy 3 plusz 1 plusz 1 éves lejárattal rendelkező általános vállalatfinanszírozási célú 200 millió eurós hitelszerződés.
    Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az ünnepélyes aláírás alkalmából elmondta: a megállapodás komoly gazdaságpolitikai siker, mert az egyik legerősebb magyar vállalat kínai források segítségével tehet újabb lépéseket a regionális megerősödés irányába.
    Az államtitkár a kínai-magyar kapcsolatok fejlődéséről szólva egyebek mellett ismertette: a kereskedelmi forgalom Kínával 10 év alatt 2,2 milliárd dollárról 7,2 milliárd dollárra nőtt. A hazai import 6 százaléka Kínából érkezik. A magyar export tavaly 120 millió dolláros növekedést tudott felmutatni az előző évhez képest, így meghaladta az 1,8 milliárd dollárt – közölte Szijjártó Péter.
    A megállapodással az MVM Csoport olyan új, tőkeerős üzleti partnerrel kerül kapcsolatba, amely finanszírozóként és banki szolgáltatóként részt tud vállalni abban, hogy a társaság regionális szinten is meghatározó energetikai vállalat legyen  – hangsúlyozta az államtitkár.
    Az MVM a hazai energetikai ipar meghatározó szereplője, amely egyre hangsúlyosabban megjelenik a regionális piacon, így jelentős forrásigénye van – emelte ki Baji Csaba, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója. Úgy fogalmazott: büszkék arra, hogy egy olyan elismert, tőkeerős pénzügyi szolgáltató, mint a Bank of China olyan kedvezően ítéli meg az MVM Csoport és a magyar gazdaság üzleti kilátásait, hogy ilyen jelentős megállapodást köt a társasággal.
    A Bank of China az MVM első jelentős ázsiai partnere. A megállapodás nagy előrelépésnek számít a magyar gazdasági fejlődés támogatásában – mondta el Csen Szi-Csing, a bank ügyvezető alelnöke.
    Az alelnök szerint a bank bővíteni kívánja üzleti, illetve finanszírozási tevékenységét Magyarországon és a kelet-közép-európai régióban, és jó üzleti lehetőséget lát a nemzeti tulajdonban lévő energetikai infrastruktúra finanszírozásában.
    Az aláírás után kiadott tájékoztató szerint a két társaság közötti további együttműködés elsősorban azokon az üzleti területeken várható, amelyek a Bank of China hagyományosan erős területeinek tekinthetőek. Ilyenek az általános vállalatfinanszírozás, a kereskedelem-finanszírozás és az energetikai infrastruktúrához kapcsolódó projekt-finanszírozás, illetve a deviza árfolyamkockázatok kezeléséhez kapcsolódó ügyletek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez