Keszoni újranyitás

Szeptember 16-án lesz a próbaüzem az ipari parkban, amely Észak-Korea területén van és a munkások is északiak, ám a cégek, a technika és a menedzsment dél-koreai.

Több mint ötvenezer északi munkás dolgozik ebben az ipari parkban, amely egészen közel van a két Koreát elválasztó fegyverszüneti vonalhoz. Innen származik Észak- Korea legnagyobb dollár bevétele: a dél-koreai cégek több mint 80 millió dollárt fizettek tavaly ki bérekben. Ebből az észak- koreai munkások és mérnökök nem sokat látnak: őket hazai vonban fizetik.
Áprilisban zárt be a közös koreai ipari park az ifjú vezér, Kim Dzsongun utasítására. Akkoriban Észak-Korea nukleáris csapással fenyegette meg Dél-Koreát és az Egyesült Államokat. Azóta csökkent a feszültség és a hajnalig tartó tárgyalások eredményeként újra indulhat a munka a közös koreai ipari parkban- közölte az egyesítési minisztérium Szöulban.
A két Korea nemrég abban is megállapodott, hogy ismét találkozhatnak egymással a szétszakított családok. A hároméves polgárháború sok koreai családot szakított ketté: utoljára 2010-ben találkozhattak egymással. A két Korea között nincs békeszerződés, csak fegyverszünet 1953 óta. A közös ipari park, amely 2003-ban jött létre, az együttműködés szimbóluma és annak reménye, hogy valamikor a 48 milliós fejlett Dél és a koldusszegény 24 milliós Észak egyesül. Az egységes Korea egyelőre ábránd, ma az is előrelépésnek számít, ha megnyílik a közös ipari park Keszonban, melyet áprilisban zártak be.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez