Kerekesszékben, fehér zászlóval Gázában

Volt ma egy rövid tűzszünet Gázában. A nemzetközi Vöröskereszt kérte, hogy elvihessék a sebesülteket és a halottakat. De nem nagyon juthattak a közelükbe: a fegyverszünetet kevesebb mint egy órán belül megszegték. Végül a mai lett a legújabb izraeli-palesztin konfliktus eddigi legvéresebb napja.

A Hamasz és Tel Aviv közötti rövid életű humanitárius tűzszünetnek délután Szadzsahíjánál lett vége. Az izraeli hadsereg szerint a Hamasz vetett véget neki, lőni kezdett az izraeli katonákra. A Hamasz nem kommentálta ezt az állítást. Az AP-vel egészségügyi forrásból azt közölték, hogy legkevesebb 65 palesztint öltek meg a kerületben. A Vöröskereszt illetékesei arról beszéltek: alig tudtak eljutni a sebesültekhez, hogy segítsenek rajtuk, és az utcákon heverő holttesteket sem tudták elszállítani.

Több tucat ház semmisült meg vagy rongálódott meg, a romok alól próbálták kihúzni a vöröskeresztesek az embereket. Késő délután egy nő elhaló hangját hallották egy összedőlt ház alól, aki azt mondta: a férjével és az unokahúgával van, a bolt alatt, jöjjenek, segítsenek, nem kap levegőt. De őt már nem volt idő kiásni.

Gáza város Szadzsahíja kerületét keményen lőtték ma, miután az izraeli hadsereg kiterjesztette szárazföldi offenzíváját. Az AP szerint pánikba esett lakosok százai menekültek már hajnalban a tankok elől, köztük egy tolószékes asszony, fehér zászlót lobogtatva. Szülők rohantak Gáza város központi Shifa kórházába a karjukon srapneltől sérült gyerekekkel. A sürgősségi osztály gyorsan megtelt, az orvosok a folyosókra tett matracokon láttak el több sérültet.

“A pokol kapuja nyílt meg, lövedékek repültek be az ablakon” – mondta az AP-nek telefonon a kerület egyik lakója, Dzsawal Hasszanain. “A ház megremegett, fogtam az édesanyámat, a gyerekeimet és a testvéremet, a közeli épületekbe futottunk. Hajnali fél 1-től 4-ig csak bombákat lehetett hallani, a tűz és a halál szagát lehetett érezni. Fél 5-kor, amikor imára hívtak, tudtunk csak egy mentőkocsiba beszállni, és eljutni abba a kerületbe, ahol a nővérem lakik”.

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője szerint Szadzsahíjában a hadsereg a Hamasz jelentős ellenállásába ütközött, tankelhárító rakétákkal lőtték őket, meg gépfegyverekkel az épületekből. Eddig 10 alagút bejáratára bukkantak a kerületben, amely szerintük az egyik legjelentősebb rakétakilövő hely. A lakókat a hadsereg előzetesen távozásra szólította fel, de a Hamasz maradásra kérte őket. Sokan nem is tudták, hova mehetnének. A mai harcokban az izraeliek 13 katonát vesztettek.

Az izraeli csapatok csütörtökön hatoltak be Gázába. A hadsereg azt mondja: az Izraelre irányított rakétákat akarják leállítani és a határ alatti alagutakat lezárni, hogy a militánsok ne indíthassanak rajtuk keresztül támadásokat. Több mint 2500 célpontot találtak el Gázában, köztük 1000 rakétakilövő állást a harcok 13 napja alatt. Körülbelül 70 fegyverest öltek meg, és 13-at Izraelbe vittek kihallgatni.

Gázából több mint 1700 rakétát lőttek ki izraeli városokra július 8-a óta. Az izraeli hadsereget ugyanakkor sokan bírálják azért, hogy válogatás nélkül bombáz, és ezzel többnyire civileket ölt meg. Az eddigi több mint 430 halottból 112 a gyerek és fiatalkorú és 41 a nő.

Az izraeli hatóságok az MTI szerint ma este humanitárius tábori kórházat létesítenek a Gázai övezet északi sarkában az erezi átkelőnél, ahol az izraeli szakemberek a gázai civilek ápolását vállalják. A tábori kórházban műtőket és kórtermeket, szülőszobákat is berendeznek. Ciszjordániában mától háromnapos nemzeti gyász van a gázai halottakért.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez