Koreai utópia Budapesten

A címről sok mindenre asszociálhatunk, de itt és most nem valami őrült politikai rendszerre, és nem is a huszonkettedik századot idéző  IT csodavilkágra kell gondolnunk, hanem egy nép őszinte érzelmeire képekbe álmodva. 

Suh Gong-im a minhwa modern értelmezésének kiemelkedő alakja.  A koreai folklór, a minhwa a közemberek, a koreai nép érzelmeit jeleníti meg. Darvak röppennek fel, kis kertekben virágok bontják sziramaikat, madarak játszanak, mindez élénk, tiszta színekben, ahogy a népmesék illusztrációit képzelnénk el. Egy ideális, elképzelt, mesevilágban járunk, a mennyei Koreában. 

DSCF0067

DSCF0073

A művész egy kis faluban, Gimjae-ben született, ahol egy barackligetben nevelkedett. Élénk képzelőereje talán a gyerekkorábban látott barackvirágtól eredhet. A koreai folklórból jól ismert történeteken keresztül mutatja be a világot, de mégis teljesen új érzelmeket vált ki belőlünk. Ő, “a szín mágusa” a hazáját leginkább reprezentáló történeteket az országra legjellemzőbb színekkel mutatja be. A koreai kultúra eredeti formáját a modern világ számára érthető és egyszerű nyelvezettel közli.

DSCF0075

DSCF0072

Konkoly-Thege György fotói

“Álmaink, vágyaink hasonlóak, mindenki békére és szabadságra áhítozik”- mondja az alkotó, aki munkái révén invitálja Önöket a koreai emberek álomvilágába, mely nem is áll annyira messze a magyarok által elgondolt világtól. Siessenek, a kiállítás csak október 5.-ig látható a Koreai Kulturális Központban. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez