Ainu múzeum készül az Olimpiára

Az ainuk Japán őlsakói. Egyre kisebb számban élnek a szigetország legészakibb részén. Kultúrájukat sokáig  nem tekintették egyenértékűnek a japánnal. Most azonban a 2020-as Olimpiára Nemzeti Ainu Múzeum épülhet. 

 

Az ainu nép Japán őslakosaiként számtalan atrocitásnak esett áldozatul a betelepedett japánok által. Ellehetetlenítették a megélhetésüket, egyre kijjebb szorították őket, míg végül Hokkaidóra települt át a népesség döntő százaléka. A japán kormány asszimilációs programjának következtében rohamosan csökkent népességük, szinte teljesen elvesztették identitásukat, a nyelvüket, a vallási és kultúrális szokásaikat. A helyzet szerencsére azóta változott, és a japán kormány végül 1997-ben „bennszülött nemzetség”-ként ismerte el őket. Azóta mindinkább előtérbe kerültek az ainu kultúrára és nyelv megmentésére irányuló törekvések és mozgalmak.

A Kabinet főtitkára Szuga  Josihide, az Ainu Irányelv Támogatásáért Tanács elnöke szerint “A kormány célja, hogy a 2020-as olimpiai játékok lehetőséget teremtsenek az embereknek a tengerentúlon, hogy megismerjék az ainu kultúrát.”

A szeptember 11- bizottsági gyűlésen hozzászólásban magyarázta el a fontosságát “Az etnikai harmónia szimbolikus helyszínének”, mint az ainu kultúra újjáélesztésére  szolgáló nemzeti központ megépítésének befejezését 2020 júliusára, még a játékok kezdete előtt.

A beruházás célja, hogy megszüntesse az ainuk elleni diszkriminációt Japánban, és egy olyan társadalmat hozzon létre, ahol a különböző etnikumú emberek egymással harmóniában képesek élni. Miközben vezető tanulmányokat folytatnak az ainu történelem s kultúra területén, a humánerőforrás-fejlesztéséért és az ainu kultúra fennmaradásáért is dolgoznak. A kormány további céljai közé tartozik a helyszínen kegyeletben részesíteni azon ainuk csontjait, melyeket korábban kutatási célból összegyűjtöttek és átadtak olyan intézményeknek, mint például a Tódai (Tokió Egyetem) és a Hokudai (Hokkaidó Egyetem).

Az emlékmúzeum és a park felépítésének gondolata egy ainu politikai szakértői csoport  tervezete volt 2009-ben, miután a 2008-as  országgyűlési hivatalosan is elismerte az ainukat őslakosként.  Sajnos azonban a Hokkaidón kívül élő ainuk azóta sem élvezik a szigeten élő testvéreiknek kijáró jogokat, kulturális létesítményeik sem részesülnek támogatásban. 

 
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez