Zöld adó a levegő szennyezettsége ellen Kínában?

Ha Pekingben jársz, ne vegyél levegőt!- tanácsolják a kínai Twitteren, a weibon egymásnak a kínaiak. A Csinghua egyetem szakértője zöld adót vezetne be, hogy végre levegőt lehessen venni Pekingben és a többi nagyvárosban Kínában.


Először széndioxid adót kellene bevezetni!- javasolja a fiatal kínai szakértő, aki az ország legnagyobb presztízsű egyetemén a környezetvédelem és a gazdaság összefüggéseit kutatja és oktatja. A Világbank és a kínai kormányzat számára készített tanulmány szerint a legkorábban 2015-ben lehetne bevezetni a széndioxid adót, melyet aztán fokozatosan emelni kellene. Abban a mértékben ahogy javul az életszínvonal és egyre nagyobb a környezet károsodása, és a kínai polgárok fizetőképessége is egyre növekszik. Cao Csing /Cao Jing/ asszony szerint ezután következne a zöld adó, amely már többféle környezeti károsodásra is kiterjedne.

A kínai kormányzat hivatalos programjában benne van a környezetvédelem mint fontos prioritás ám fontos lobbi csoportok harcolnak ellene. Ettől függetlenül Hszi Csinping elnök hangsúlyozta: Kína hajlandó elfogadni alacsonyabb növekedési ütemet annak érdekében, hogy a környezeti károsodás tempója is lassuljon, illetve, hogy vissza lehessen fordítani a kedvezőtlen tendenciákat. “Szingapúrban vettem észre, hogy ott a 30 éves házak újabbnak néznek ki mint Pekingben a 10 évesek! Ez a savas eső hatása!”- hangsúlyozza a kutató, aki mielőbb zöld adót szeretne bevezetni Kínában annak érdekében, hogy végre nyugodtan levegőt lehessen venni Pekingben és a többi nagyvárosban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez