Arab-zsidó csókkampány

Zsidók és arabok visszautasítják, hogy ellenségek legyenek. Ezzel a felirattal kezdődött, méghozzá Gázától jó távol, New Yorkban. A posztert egy libanoni lány és egy izraeli fiú tartja, miközben egymást csókolják. Azóta sok követőjük van. Mint ahogy ellenségük is.

A #JewsandArabsRefuseToBeEnemies kampány röviddel azután indult, hogy valamivel több mint két héttel ezelőtt elkezdődött az immár csaknem 600 áldozatot követelő legújabb gázai konfliktus. Dania Derwish és Abraham Gutman indította útjára: mindketten a new yorki Hunter College diákjai. Azt mondják az amerikai ABC News-nak: amikor randizni kezdtek, sokat vitatkoztak politikáról. Aztán lassan, de biztosan konszenzusra kezdtek jutni bizonyos kérdésekben. Még mindig vannak vitáik, de egyre jobban megértik a másik álláspontját. Az számít igazán, hogy emberek, és hogy szeretik egymást.

A kampányhoz azóta sokan csatlakoztak: nem csak szerelmesek – barátok, családok is. Nem csak arabok, perzsák is. De a legtöbben közülük izraeli vagy palesztin származásúak. Egyikük azt írta ki: az édesanyám zsidó. Az édesapám palesztin. Én vagyok az arcuk. Hogy lehetnék saját magam ellensége?

De a történet nem tündérmese. Abraham a Huffington Postnak azt mondja: nem csak ezekkel a képekkel van tele a Twitterük és a Facebook-oldaluk, hanem gyűlölködő megjegyzésekkel is. Pedig éppen olyanok közösségét akarták létrehozni, akik ellenzik az ilyesfajta beszédet, és felismerik: mindannyian csak emberek vagyunk. De ahogy nő az arab-izraeli politikai feszültség, úgy lesz a diskurzus is a közösségi médiában egyre gyűlölettelibb.

refusetobe2

refusetobe3

refusetobe4

refusetobe5

refusetobe6

refusetobe7

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Bebtó Zoltán

    engem rengeteg izraeli zsidó nő ismer a facebookon

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez