Elfelejtették közölni, hogy ül a cég elnöke

Felháborodást keltett a tőzsdén Hong Kongban, hogy a China Solar Energy nevű cég csak most közölte: augusztusban lekapcsolták az elnökét és két igazgatóját Kínában! A vád ellenük csalás!

A China Solar Energy korábbi tőzsdei értékének 93%-át elveszítette! Ma mindössze 277 millió hongkongi dollárt ér/ ez körülbelül 36 millió amerikai dollár/, a csúcson a cég értéke még 3,7 milliárd hongkongi dollár volt!
Mi történt? A napelemeket gyártó cégek nehéz helyzetbe kerültek Kínában azt követően, hogy az Európai Unió büntető vámokat rótt ki rájuk. Miért ? Mert Brüsszelben azzal gyanúsították a pekingi kormányt, hogy adókedvezményekkel segíti a napelem gyártó cégeket, amelyek így lesöpörték a vetélytársaikat Európában. Kitört a kereskedelmi mini háború Peking és Brüsszel között. Aztán gyorsan el is múlt amikor Kína azzal fenyegette meg az Európai Uniót, hogy boraira ugyancsak büntető vámot vet ki! De a napelem gyártók nehéz helyzetbe kerültek Kínában ahol a kormány különböző intézkedésekkel igyekezett rajtuk segíteni. A gyanú szerint a China Solar Energy három főnöke ezeket a válság elhárítására adott pénzeket nyúlta le miközben hagyta a céget tönkremenni! A három főnök tehát már ül, és valószínűleg hosszan lesznek napfény nélkül, de ez nem segít a részvényeseken. Akik a hajukat tépik Hong Kongban.
A Transparency Internatonal nemrég közzétett egy jelentést, mely szerint a fejlődő világban a kínai cégek pénzügyi beszámolói a legkevésbé megbízhatóak! És nemcsak kis cégekről van szó. Kína legnagyobb vállalata, a PetroChina nemrég közölte: négy főnököt kirúgtak, mert meghamisították a pénzügyi jelentést. Azóta a négy főnököt komor nyomozók vallatják, ám ez aligha vigasztalja azokat, akik bíztak Kína legnagyobb vállalatának hivatalos pénzügyi jelentésében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez