Újra támad a mádárinfluenza

Szupertitkos laboratóriumban dolgoznak a kutatók, hogy megfékezzenek egy esetleges világjárványt. Mindezt teszik úgy, hogy saját maguk “állítják elő” a halálos vírust! Itt most a lét a tét? 

Miután a közelmúltban újra megbetegedett Kínában egy férfi a H7N9 típusú madárinfluenzában, Ron Fouchier és Ab Osterhaus holland kutatók és persze a csapatuk egy titkos helyen levő laboratóriumban azon dolgoznak, hogy megállítsanak egy esetleges halálos kimenetelű világjárványt.

Legalábbis ők ezzel érvelnek, és azt mondják – miközben az új H7N9 már több mint 43 áldozatot szedett, és Kínában már kitört a pánik-, hogy a mutálódott vírus voltaképpen jó dolog, ugyanis segíti őket a kutatásban. És miközben az emberek nagy része retteg, a tudósok gyakorlatilag állítják: a H7N9 kimondottan előnyös – még akkor is, ha halálos áldozatai vannak. Mondják ezt annak dacára, hogy kínai kutatók már hetekkel ezelőtt arra figyelmeztettek, nagyon valószínű, hogy az új vírus emberről emberre is terjed.

– Genetikailag módosítjuk az új vírust – kezdte Osterhaus. – A kísérleteink célja, többek között, hogy összeállítsunk egy tervet, egy amolyan általános “útmutatót” arra az esetre, ha a H7N9-vírus újra mutálódna. Ha valóban beigazolódik, hogy emberről emberre terjed, akkor tény, hogy a megbetegedési arány nagyobb lesz, de emberek milliói halhatnak meg, ha nincsen kész az ellenanyag – érvelt Osterhaus a The Jakarta Globe-nak. – Tudnunk kell, hogy milyen mértében terjed, melyik vakcina a hatásos ellene, illetve azt is, hogy minek áll ellen. Ezek nagyon veszélyes kísérletek, de tudnunk kell, mivel állunk szemben. Az a legfontosabb kérdés, hogy mitől válik megállíthatatlanná! Mi azért tenyésztjük tovább, hogy megtudjuk, hogyan állíthatjuk meg. Persze, egyszerűbb lenne azt mondani, hogy hagyjuk, ne foglalkozzunk vele, de a tudósoknak felelősségük van, és ha meg tudjuk akadályozni a járvány kitörését, milliók életét menthetjük meg! – mondta Osterhaus, aki a rotterdami szupertitkos labor és az úgynevezett Erasmus csapat vezetője.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez