Gyengélkedik a Sony

A híradástechnikai iparban az utóbbi években már koreai fölény mutatkozik, de jönnek fel a  kínai gyártók, a huszadik század második felének japán óriásai egyre nagyobb bajban vannak. 

 A Sony csütörtöki negyedéves jelentése szerint 19,3 milliárd jen vesztesége volt a japán szórakoztató és elektronikai vállalatnak a harmadik negyedévben. A vállalat teljes bevétele 2013 júliusa és szeptembere között 1780 milliárd jen volt, 10,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A bevétel növekedése elsősorban a jen dollárral szembeni árfolyamának 20 százalékos gyengülésének köszönhető. Az árfolyamváltozással korrigálva 9 százalékkal csökkent a Sony bevétele.

A csütörtöki adatok szerint 17,8 milliárd jen működési veszteséget termelt a Sony filmforgalmazó ágazata. A digitális fényképezőgépek és a videokamerák eladásai is csökkentek, de a televíziók eladása növekedett. A zene- és az okostelefon-üzletág jól teljesített, de a Sony 50 milliárd jenről 30 milliárd jenre csökkentette a 2014 márciusában végződő pénzügyi évre várt összesített profitját a gyenge eladási adatok és a heves árverseny miatt.

A Sony riválisa, a Panasonic eközben 63,6 milliárd jen nyereséget ért el a harmadik negyedévben az egy évvel korábbi 698,6 milliárd jenes hatalmas veszteség után. A Panasonic eladásai Japánban 4 százalékkal csökkentek, de külföldön 11 százalékkal emelkedetek. A Panasonic negyedéves bevétele 1880 milliárd jen volt, 3 százalékkal nőtt éves összehasonlításban. A teljes pénzügyi évben 7400 milliárd jenes bevételre és 100 milliárd jenes profitra számít a cég.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez