A menekült kislányokat könnyen adják férjhez

Aggódnak a gyermekvédők: Jordániában folyamatosan nő azoknak a szír lányoknak a száma, akiket kiskorúként adnak férjhez a szüleik, többnyre náluk legalább 10 évvel idősebb férfiakhoz. Egyrészt mert így kevesebb szájat kell etetniük, másrészt meg azért, mert így nem eshet csorba a “becsületükön”.

A szíriai háború kezdete óta megduplázódott a gyerekmenyasszonyok aránya a Jordániában férjhez menő szíriai nők között. Most több mint 32 százalék, ami igencsak aggasztja az emberi jogi szervezeteket. A “Túl fiatal a házassághoz” című jelentés készítői, egy nemzetközi civil szervezet tagjai azt mondják: a kislányok felét olyan férfiakhoz kényszerítették hozzá, akik legalább egy évtizeddel idősebbek náluk.

A gyerekházasság pusztító hatással van arra, akit belekényszerítenek – mondja a vezetőjük. A lányok, akik 18 éves koruk előtt mennek férjhez, gyakrabban vannak kitéve családon belüli erőszaknak, sokkal rosszabb a szexuális életük, és egészségügyi veszélyek fenyegetik őket a korai terhesség miatt: ezek később akár meddőséggel is járhatnak. Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF ehhez még azt teszi hozzá, hogy a gyermekházasság megfosztja a lányokat a tanulástól, és majdani anyagi helyzetükre is rossz hatással van.

A szíriai családok menekültként többnyire apadó tartalékaikból élnek, sokaknak esélyük sincs munkát válalni vagy vállalkozást indítani. Ugyanakkor tisztában vannak azzal a veszéllyel is, hogy szexuális erőszak fenyegetheti a lányaikat… Ilyen nyomások alatt egyre több család gondolja úgy, hogy a legjobb megoldás a lánygyermekek megvédésére és a család anyagi terheinek csökkentésére a gyermekházasság – mondják a kutatók.

A menekülttáborban élő 16 éves Jázmin kilenc hónapja ment férjhez egy 24 éves férfihez. Most öt hónapos terhes. “Amikor fiatalabb voltam, arról álmodtam, hogy divattervező leszek. De erről már szó sem lehet” – mondta az UNICEF munkatársainak. Az édesanyja szerint a háború miatt sok lány félbeszakította a tanulást, emiatt is nő a gyerekházasságok száma.

Maha 13 éves. “Apám kényszerített férjhez, mikor hallotta, hogy a közelben megerőszakoltak egy lányt. Félt, hogy velünk is ez fog történni. Először férjhez adta a nővéremet, aztán engem is. Nem akartam. Be akartam fejezni a sulit”.

Férje, a 23 éves Abdullah azután vette el Mahát, hogy a lány apja közös ismerősökön keresztül megkörnyékezte őt. “Férjhez akarta adni. Maha épppen be akart iratkozni az iskolába, de akkoriban sok lányt megerőszakoltak a táborban. Az apja félt attól, hogy a lányaival is ez történhet. Ráadásul nehéz munkát találnia egy szíriainak errefelé – harcolt a számlákkal és a lakbérrel.”

Abdullah azt mondja: a humanitárius válság felülírja a szokásokat. “Ha Szíriában lennénk, Mahát nem adta volna férjhez 13 évesen az édesapja. Túl fiatal még. Senki nem megy férjhez ennyi idősen Szíriában.”

Sokan vélik megvédeni a gyerekeiket korai házassággal a menekültlét bizonytalanságaitól. De humanitárius szervezetek szerint ez romboló gyakorlat. A “Mentsétek meg a gyerekeket” alapítvány elnöke, Justin Forsyth azt mondja: Ezek a lányok, akik menekülni kényszerültek a háború elől, már több mindenen mentek keresztül, mint amin egy gyereknek szabadna. Mentális betegségek fenyegetik őket emiatt, meg az elszigeteltség, a stressz és a bántalmazások miatt.

A gyerekházasságok fizikai következményei is fatálisak lehetnek – folytatja. Akkor kezdik a gyerekfeleségek a szexuális életet, amikor a testük még fejlődésben van, és a 15 év alatti lányok sokkal nagyobb eséllyel halnak bele a szülésbe, mint a felnőtt nők.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez