“Nagy győzelmet” ünnepel a Hamasz

Nagy győzelemként ünnepli a Hamasz, hogy a világ légitársaságai a Gázából kilőtt rakéták miatt felfüggesztették tel-avivi járataikat. Az izraeli El Al ugyanakkor változatlanul repül, és ezt tanácsolja a többieknek is.

“A Hamasz sikere az izraeli légtér lezárásában az ellenállás nagy győzelme, és ez teszi fel a koronát Izrael bukására” – közölte a szervezet szóvivője, Szami Abu Zuhri.

Az amerikai légitársaságok már második napja kerülték el ma az izraeli légteret, és még mindig lebegtetik Washingtonban a döntést, hogy mikor oldják fel a tilalmat. Amely azután született, hogy a Ben Gurion reptértől másfél kilométerre csapódott be egy rakéta.

A Delta azt közölte, hogy járatai a new yorki John F. Kennedy-ről a Ben Gurionra a további értesítésig nem közlekednek. A társaság vezérigazgatója azt mondta a CNBC üzleti kábelcsatornának, hogy ők ezeket a dolgokat konzervatív módon tervezik, és konkrét információkat kérnek a kormánytól, hogy független következtetésre juthassanak. Mert teljes biztonságot akarnak az utasaiknak és az alkalmazottjaiknak.

A United Airlinesnál arról beszéltek az AFP hírügynökségnek, hogy egyelőre ők sem újítják fel a járatokat. A US Airways ugyanakkor abban bízik, hogy csütörtökön elindulhat Philadelphiából, de ehhez még a szövetségi repülési igazgatóság jóváhagyására van szüksége. “Megkeressük az utasainkat, és próbáljuk átcserélni az érintettek jegyeit” – mondta a szóvivő.

A Lufthansa mind a 20 holnapi tel-avivi járatot törölte Frankfurtból, Münchenből, Kölnből, Zürichből, Bécsből és Brüsszelből. “Pillanatnyilag nincs olyan megbízható új információ, amely az újraindítást igazolná”- tudatta közleményében.

Az izraeli légitársaság, az Al El ugyanakkor azt írta honlapján, hogy a szokott menetrend szerint repül. “A külföldi légitársaságok járattörléseinek fényében arról szeretnénk értesíteni önöket, hogy mint mindig, most is repülünk Izraelbe és Izraelből. A társaság továbbra is nyitva tartja Izrael légterét, és bármikor az önök szolgálatára áll. Mindig itt vagyunk, és mindig itt leszünk.”

Az El Al keddi new yorki járatán ott volt a város milliárdos volt polgármestere, Michael Bloomberg is. Azt mondta, szolidaritását akarta megmutatni Izraellel. Azt mondta, a tel avivi Ben Gurion “a világ legjobban védett repülőtere”, ahova az El Al gépei biztonságosan repülnek, az európai és amerikai megszakítás ellenére. “A repülési korlátozások elrendelése hiba volt, amely meg nem szolgált győzelmet biztosított a Hamasznak, és azonnal fel kell oldani a tilalmat.”

Izrael is arról biztosította az amerikai légitársaságokat, hogy nincs semmilyen biztonsági probléma a fel- és leszállásoknál. Ugyanakkor azt is bejelentette, hogy megnyitja a vörös tengeri üdülőhelytől, Eilattól 60 kilométerre északra fekvő Ovda katonai repülőteret a polgári járatoknak, a Ben Gurion alternatívájaként.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez