Nyílik a pekingi Magyar Kulturális Intézet

Szerdán nyílik meg a pekingi Magyar Kulturális Intézet, amely a kínai főváros egyik legemblematikusabb épületében, a Zaha Hadid által tervezett Galaxy Sohóban kap helyet.

Az intézetet Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára nyitja meg szerdán, majd Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója mond köszöntő beszédet. Ezután történelmi utazáson vehet részt a közönség a Gombold újra! show segítségével, ahol az öltözködéskultúra fejlődésén keresztül mutatják be Magyarországot – olvasható az összegzésben.

A pekingi intézetet Buslig Szonja Andrea sinológus-régész vezeti, aki mintegy tíz évig az ELTE Kínai Tanszékén oktatott, majd kultúrdiplomáciai feladatokat látott el Magyarország pekingi nagykövetségén.

Az intézetnek helyet adó modern épületegyüttes, a Galaxy Soho Peking szívében helyezkedik el, a hagyományos kínai udvarházat önti új formába. A több mint 330 ezer négyzetméter alapterületű komplexumból 90 ezer négyzetméter a kereskedelmi jellegű terület nagysága, amely nagy kiterjedésű közösségi tereket is magába foglal.

A pekingi magyar intézetben iroda, tanterem, olvasósarok és kamara-kiállítások, koncertek rendezésére alkalmas kávézó kapott helyet.

Az intézmény feladata a magyar kultúra közvetítése a benne megvalósuló sokszínű rendezvények segítségével és “mintegy kirakatként feltárni a közönség felé a magyar kultúra sokrétűségét”. Az intézet lehetőséget nyújt a magyar művészek kínai megjelenésére, a két nép alkotóinak egymásra találására. “Közvetítő irodaként kíván szerepelni, ahol az érdeklődők segítséget kaphatnak a potenciális partner felkutatásához” – olvasható az összegzésben.

A közlés szerint az intézet falain kívül is tervez programokat, hiszen egy kontinens méretű országot kell lefednie.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez