Piacgazdasággal épül a “szocializmus kezdeti szakasza”

Átfogó gazdasági reformról, a piac szerepének növeléséről döntött a Kínai Kommunista Párt vezetősége, amit úgy fogalmaznak meg, hogy az ország a “szocializmus építésének kezdeti szakaszában van”.

Kína fenn akarja tartani a köztulajdon dominanciáját, az állami tulajdon meghatározó szerepét, miközben ösztönzi és támogatja a magánszférát is, fokozva életképességét – fogalmaznak. A kormányzati funkciókat át kell alakítani, hogy egy törvényekre alapozott szolgáltató-jellegű kormány jöjjön létre – tették hozzá.

Kína új típusú kapcsolat kialakítására törekszik az ipar és a mezőgazdaság között, a város és a vidék között, felgyorsítja a szabadkereskedelmi övezetek fejlesztését, bővíti a nyitást a belső országrészben, valamint a tengerparti és a határ menti térségben.

A párt szerint a reformokat fel kell gyorsítani az oktatás, a foglalkoztatás, a jövedelemelosztás, a társadalombiztosítás, az egészségügy és a környezetvédelem területén is.

A vezetők tökéletesíteni kívánják a demokratikus intézményrendszert, az emberek jogait és érdekeit szem előtt tartó igazságosabb igazságszolgáltatásra van szükség. A hatalmat az embereknek ellenőrizniük kell, azt átláthatóvá kell tenni – állapítják meg. Leszögezik, a legfontosabb ugyanakkor a párt vezető szerepének fenntartása, a kínai sajátosságokkal épülő szocializmus feladására irányuló bármilyen kísérlet elutasítása.

A párt központi bizottságának 204 teljes jogú tagja és 169 póttagja részvételével tartott harmadik plénumon határoztak egy “állambiztonsági bizottság” megalakításáról is, amelynek feladata a nemzetbiztonsági stratégia tökéletesebbé tétele lesz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez