Gambia szakított Tajvannal

A diplomáciai kapcsolatot szüntette meg az ország első embere, Yahya Jammeh. A döntés nemzeti stratégiai érdek!- indokolta az afrikai miniállam elnöki hivatala. Afrikában már csak Sváziföld, a Sao Tome és Principe szigetek, valamint Burkina Faso tart fenn diplomáciai kapcsolatot Tajvannal. 

Peking nemrég kereskedelmi irodát nyitott a Sao Tome és Principe szigeteken, így kérdés, hogy ott mikor döntenek amellett, hogy az 1,3 milliárdos Kína nekik fontosabb mint Tajvan, amely a maga 20 millió lakosával jóval szerényebb szerepet játszhat csak Afrikában. Most azonban

1949- ben alakult meg a Kínai Népköztársaság, amikor Mao elnök hivatalosan is átvette a hatalmat Pekingben. Ellenfele, Csang Kajsek Tajvan szigetére menekült, de közölte: továbbra is ő képviseli Kínát. Az USA sokáig Csang Kajseket támogatta, és Afrika államainak jórésze is Tajvan mellett döntött. Peking kezdetben azzal szerzett népszerűséget Afrikában, hogy támogatta a nemzeti felszabadító mozgalmakat.

Például Robert Mugabet Zimbabwéban. Aztán jöttek a reformok, és a “gazdasági csoda” Kínában. Ma már Kína a világ második számú gazdasági nagyhatalma az USA után, és Afrika első számú gazdasági partnere. Kína új első emberének első külföldi útja, Moszkva után, Afrikába vezetett. Hszi Csinping ezzel is hangsúlyozni akarta, hogy a fekete kontinens mennyire fontos Kínának. Peking különben Tajvant Kína egyik tartományának tekinti, és csak akkor veszi fel a diplomáciai kapcsolatot egy állammal, ha az megszakítja hivatalos viszonyát Tajvannal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez