Jackie Chan, az örökifjú akcióhős

Sorozatot indítunk oldalunkon, ázsiai hírességeket, ismert embereket mutatunk be. Nem történelmi vagy egyéb rend szerint, egyszerűen csak azokról az emberekről szólunk, akik öregbítik Ázsia hírnevét, akár a filmvásznon, a színpadon, a költészetben vagy történelmi tettekkel. Elsőként a közkedvenc és örökifjú 59 éves Jackie Chanről írunk, aki ma Kína leggazdagabb híressége! 

Jackie Chan, a kínai horoszkóp szerint a Ló évében, 1954-ben született április 7-én Hongkongban Chan Kong-sang néven. Szülei a francia nagykövetségen dolgoztak, ám sietve eloszlatjuk a feltételezést: Chanék nem voltak gazdagok, sőt kimondottan szegényen éltek, talán ezért sem született Jackie-nek testvére. Erre a korszakra így emlékezett vissza Jackie, amikor interjút adott pár éve egy lapnak.
– Gyerekkoromban a családomnak nem volt sok pénze. Cselédként dolgoztak más családoknak, és már akkor láttam a különbséget szegények és gazdagok között… – mondta Chan.

Szülei kimondottan keményen fogták a kis Kost – az “európai” horoszkóp “tüzes” szülöttét -, hatéves korában a pekingi Operába iratták, ott tanult tíz éven át, de nem kizárólag énekelgetésből meg kottaolvasásból állt az élete, sőt!
Az iskolában a tanulók számos tradicionális kínai harcművészetet sajátítottak el, különböző fegyvernemekben lettek járatosak. Napi 18 óra gyakorlási idő, rendkívüli fizikai terhelés volt a követelmény, gyakran veréssel egybekötve – amiből Jackie-nek bőven kijutott, talán épp ezért vált a filmvászon egyik “legütősebb” és “legütésállóbb” figurájává. Persze mélyen belevésődött emlékezetébe a sok verés, és manapság, épp ezért, rendkívül fontos számára, hogy a gyerekek példaképe legyen!

– Kívülállónak éreztem magamat jó ideig az iskolában. Nem tudtam megvédeni magamat a többiektől, és új diákként én ültem a legtávolabb a mestertől. Így aztán, amikor ételosztáskor elértek hozzám, az edényben mindig egy kevés zsír vagy szósz maradt – emlékezett vissza Jackie, aki olyannyira komolyan veszi a gyerekeket, és a példamutatást, hogy egyik amerikai filmje forgatásakor keményen összebalhézott a rendezővel – egyszerűen nem volt hajlandó “eleget” káromkodni Chan. Mestere egyébként Yu Jim-Yuen volt, később Jackie a védence lett, voltaképpen neki köszönheti a karrierjét. Amikor Jackie szülei Ausztráliába költöztek, Yu mester keresztfiává fogadta a fiút.

Jackie, a “karatekid”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jackie nyolcéves korában kapta első filmszerepét, majd egyre több moziban tűnt fel, eleinte gyerekszínészként, majd kaszkadőrként alkalmazták. 1971-ben kapta első főszerepét. 1973-ban két filmben szerepelt együtt a kung fu mozi akkori királyával, Bruce Lee-vel. Már ekkor kitűnt, hogy hihetetlen energiával és fáradhatatlanul dolgozik, de az áttörésre még sokáig várnia kellett, és persze rengeteget dolgozott a sikerért. Nehezen tudott érvényesülni Bruce Lee árnyékában, és az álmok országa, Amerika mozdította ki a holtpontról.
Hongkongban ugyan már a Részeges karatemesterrel közkedvenccé vált, de különböző filmforgalmazókkal kellett hadakoznia, ezért indult a tengerentúlra. Útja pedig nem bizonyult hiábavalónak: olyan filmcsillagokkal ismerkedett meg, mint Harold Lloyd és Buster Keaton. Csodálattal tekintett a nagy elődökre, rájött, hogy a látványos akciók, pontos mozgás többet adhatnak, mint a szavak, és ekkor már előtérbe került saját stílusa is: nemcsak verekedni, hanem komédiázni is remekül tud. Chan így nyilatkozott, évekkel később, a Keatonnal való találkozás után.
– Szeretném, ha egyszer úgy emlékeznének rám, ahogyan én Buster Keatonra! Mikor az emberek róla vagy Gene Kellyről beszélnek, azt mondják, igen, ők tényleg fantasztikusak voltak. Talán egyszer Jackie Chanről ugyanígy nyilatkoznak majd – és ez a fajta őszinteség is csak még több rajongót hozott számára.

Az igazi világhírre azonban még mindig várnia kellett: miután Hongkongban már első számú akcióhős lett, saját filmes céget alapított, és csak úgy ontotta a blockbustereket, azaz a kasszasiker-mozikat. Persze hogy felfigyelt rá egy amerikai filmtársulat, a New Line Cinema, s megvásárolta Jackie következő filmjének forgalmazási jogát. Az 1996-os Balhé Bronxban pedig a tengerentúlon is “királlyá” tette Chant, aki a 80 nap alatt a Föld körül, a Ki vagyok én, a Csúcsformában és még számos kasszasiker főszereplője lett.

Munkamoráljára jellemző, hogy első számú szabály nála, mindig legyen jó a hangulat, és ennek érdekében mindent meg is tesz. 

Jackie, a mókamester

google plus jackie chan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Imádom, ha jókedv vesz körül munka közben! Hatalmas a nyomás és a stressz rajtunk, a nevetés a legbiztosabb módszer, hogy ezen enyhítsünk – magyarázta egy kritikusnak egyszer, és tény, hogy Jackie stábja általában könnyesre röhögi magát a forgatásokon, olyankor viszont, ha Jackie megsérül, bizony pánikba esik mindenki körülötte. Hiszen akárhány filmet forgatott is, sőt drámai szerepekben is igyekezett bizonyítani, hírnevét annak köszönheti, hogy gyakorlatilag minden akciójelenetet kaszkadőr nélkül old meg, a legveszélyesebbeket is. Egyetlen ép csontja sincsen, de nem bánja, amikor pedig egyszer majdnem otthagyta a fogát, így nyilatkozott:
– Szeretek akciójeleneteken dolgozni, de nem szeretek megsérülni. Mindig elmegyek a teljesítőképességem határáig, de a legdurvább sérülésemet az Istenek fegyverzete forgatása közben szereztem. Betört a koponyám, helikopterrel vittek kórházba, és ami igazán megrémisztett, az nem is a fájdalom volt, hanem a körülöttem levők arckifejezése. Ahogyan néztek, abból tudtam, hogy életveszélyben vagyok – mondta el Chan, akit a mai napig emlékeztet a kis lyuk a koponyáján teljesítőképessége határára, és aki számos díjat és elismerést kapott, ám azt sosem felejti, milyen mélységekből emelkedett a csillagokig.

794px-Jackie Chan star in Hollywood

Érdekességek:

Jackie Chan 7 nyelven beszél – többek között thai, kantoni, mandarin és angol nyelven, illetve kisgyermekkorában még franciául is tudott – bár az írás nem az erőssége, ezért gyakran mások fogalmaznak helyette.

A Jackie nevet akkor kapta, amikor Ausztráliában dolgozott építkezéseken – mielőtt befutott volna.

1975-ben meztelenül szerepelt egy szexjelenetben az All in the Family című filmben, és egy akicómoziban is ledobta a textilt. 

Eredetileg ő lett volna a rosszfiú a Rambo 4-ben, de miután mindig a gyerekek példaképe akart lenni, nem vállalta el a negíatív szerepet.

Többszörös rekordtartó, a legtöbb kaszkadőrmutatványt bemutatott élő színész; a legtöbbször felvett akciójelenet is az ő nevéhez fűződik, a Dragon Lord egyik jelenetét 2900-szor vették fel.

A Mentsük meg Kína tigriseit! kampány támogatói közé tartozik. A kampány célja, hogy a kihalófélben lévő dél-kínai tigriseket tenyésszék, majd kiengedjék őket a vadonba.

Kína egyik legsikeresebb énekese, több mint húsz albuma jelent meg, mandarin, kantoni és angol nyelven is énekel. Számos filmje betétdalát is ő adja elő.

És végül, de nem utolsósorban: Kína leggazdagabb híressége, saját divatmárkával, étteremlánccal, konditeremhálózattal, Kína legnagyobb mozikomplexumával; de még csokoládémárkát is gyártanak a nevével. 

Jackie, a meztelen

accidental-spy04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jackie, az énekes

jackiesong

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jackie, a gyerekek példaképe

kidwithjackie

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez