Tüntetők követelik a miniszterelnök lemondását

Kormányellenes tüntetők tömegei sorakoztak fel ismét Bangkokban, egy emberként skandálva, hogy távozzon posztjáról a kormányfő. 

Tüntetők tízezrei vonultak az utcára Bangkokban vasárnap, a tömeg a miniszterelnök lemondását követelte, mondván, kormánya továbbra is bátyja, a külföldre menekült Thakszin Sinavatra korábbi kormányfő irányítása alatt áll.

A szervezők éjjel is folytatni kívánják a tüntetést, céljuk, hogy felvonulásaikkal a lehető legnagyobb zavart okozzák a thaiföldi fővárosban. A demonstrációban részt vevők közölték, meg akarják dönteni Jingluk Sinavatra thai miniszterelnök általuk “Thakszin-rezsimnek” nevezett kormányát.

A volt kormányfő támogatói és a velük szemben álló ellenzékiek azóta harcolnak a hatalomért, hogy a tömegdemonstrációk hatására a hadsereg a 2006-os puccs során megfosztotta hatalmától Thakszin Sinavatrát, aki azóta is külföldön él száműzetésben. A tüntetők korrupcióval, valamint felségsértéssel vádolták az egykori miniszterelnököt, aki kétévi börtönbüntetés elől menekült el, amelyet hatalommal való visszaélés miatt szabtak ki rá.

A hatalomért vívott harc gyakran torkollott véres utcai összecsapásokba Thaiföldön és sokan attól tartanak, hogy az utóbbi kétéves, viszonylag nyugodt időszak után az előző hónapban kezdődött tüntetések ismét erőszakhoz fognak vezetni.

A hatóságok becslése szerint a fő gyülekezési ponton mintegy 90 ezer ember gyűlt össze vasárnap délután, folyamatosan érkeznek azonban az újabb résztvevők.

Az ellenzéki Demokrata Párt korábbi főtitkára által szervezett békés tüntetés az utóbbi évek legnagyobb Thakszin-ellenes megmozdulása.
A rendfenntartó erők szóvivője elmondta, a hírszerzési információk szerint a demonstrálók a későbbiekben egyebek mellett a miniszterelnökség és a parlament épületéhez akarnak vonulni, s azokat körbevenni.

A főszervező egyébként azt tanácsolta a közművek – a tiltakozókkal szimpatizáló – dolgozóinak, hogy zárják el a vizet és az elektromos áramot a kormányirodáknál.

A tömegtüntetéssel párhuzamosan kormánypárti, “vörösinges” aktivisták egy kisebb, mintegy 20 ezer fős csoportja is utcára vonult.

Az októberben kiújult kormányellenes tüntetések sorozata nyomán az előző héten újabb vereséget szenvedett a kormány, amikor a szenátus – amelyben nincs többségük a kormánypártoknak – visszautasította amnesztiatörvény-javaslatát. A javaslatot bírálói szerint úgy alkották meg, hogy ha elfogadják, akkor Jingluk bátyja hazatérhet dubaji száműzetéséből.

A vörösingesek 2010-ben két hónapra megszállták Bangkok központját az akkori kormányfő, Abhiszit Veddzsadzsiva távozását követelve. A tüntetőket a hadsereg szorította ki többnapos városi gerillaharcok árán, az összecsapások több mint 90 halálos áldozatot és 1900 sebesültet követeltek. Két évtizede ez volt a legsúlyosabb válság az országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez