130 millióért kelhet el a Pearl Harbor-i térkép

Elárvereznek az Egyesült Államokban egy második világháborús japán térképet Pearl Harbor megtámadásáról. A történelmi dokumentum értékét előzetesen 600 ezer dollárra, vagyis átszámítva több mint 132 millió forintra becsülik.

A térkép valójában a japánoknak az amerikai csendes-óceáni flottára mért támadásáról szóló sikerjelentés, amelyet a világháború egyik mérföldkövének számító 1941. december 7-i esemény után Hirohito császár elé tártak.

A dokumentum az 1976-ban elhunyt Fucsida Micuo repülőtiszttől származik. A kapitány vezette az amerikaiak elleni hadművelet első hullámát. Ahogy a bombázókkal, vadászrepülőkkel és a torpedóvető repülőgépekkel megindította a támadást az amerikaiak ellen, kiadta az azóta legendássá vált jelet a zászlóshajónak: Tora! Tora! Tora!

A szó szerinti fordításban tigrist jelentő, ebben az esetben azonban a villámcsapásszerű támadásra utaló tocugeki raigeki kifejezésből összegyúrt tora volt ugyanis a kód arra, hogy a csapás kezdetét vette, méghozzá a teljes meglepetés erejével. Két óra leforgása alatt az amerikai csatahajók nagy része elsüllyedt vagy súlyos sérüléseket szenvedett.

A támadás katonailag zseniálisnak, diplomáciailag hadüzenet nélküli alattomos rajtaütésnek számít, amelyben jóval több mint kétezren haltak meg. Pearl Harbor frontot nyitott a Csendes-óceánon, de sokak szerint épp az amerikaiak hadba szállása jelentette a második világháború végének kezdetét.

Fucsida Micuo a csapás után rajzolta meg a 79-szer 58 centis térképet a hadihajókkal Hawaii kikötőjében. A dokumentumon a torpedóvetők pályáját éppúgy megrajzolta, mint a találatokat jelző lángokat.

A kapitány később áttért a keresztény hitre és az Egyesült Államokba költözött. A térkép idővel egy amerikai történész birtokába került, majd egy gyűjtemény része lett. Ebből a kollekcióból kerül most kalapács alá december 6-án a Christie’s aukciósháznál.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez